I år har jag en särskild önskan till jultomten – att vi alla får de läkemedel vi blivit ordinerade direkt i strumpan på spisel­kransen! Jag hyser stor tilltro till tomtens verkstad och distri­butionskedjor. Därtill tror jag att tomten har god kontroll på sin lagerhållning och känner allas våra önskningar.

Tyvärr kan inte detsamma sägas om det aktuella systemet för läkemedelsdistribution. Av cirka 16 000 godkända läkemedel var 1 046 restnoterade i november. Både sjukvårds­personal och patienter ägnar orimligt mycket tid åt att jaga läkemedel, värdera alternativ och stångas med krångliga regelverk för utbytbarhet och licenser. Bristen på läkemedel är internationell. En stor del av tillverkningen sker vid ett fåtal fabriker i Östasien. Distributionskedjorna är långa och vitt förgrenade till olika företag och parallellimportörer. Den svenska läkemedelsmarknaden är liten och kronkursen svag. För det flöde av läkemedel som ändå letar sig fram till Sverige saknas nationell information om lagernivåer.

Nu pågår ett febrilt arbete för att hitta lösningar. Regionerna har till exempel fått statsbidrag för att öka lagerhållning och beredskap. Finns det en tomteverkstad också på Läkemedelsverket? Dit skickar jag en önskan om generisk förskrivning, förenklade utbyten på apotek och nationell värdering av behandlingsalternativ. Men det får kanske bli till ett annat år.

Nu tackar jag för det här året och önskar Läkartidningens läsare en riktigt god jul!