I all utredning och behandling av sjukdomar och skador är risken att något oönskat inträffar ständigt närvarande. Vinst, däremot, finns inte alltid och bara i varierande omfattning. Och om ingen vinst finns att hämta återstår bara risken att skada. Begreppet »Kloka kliniska val« lanseras på bred front i svensk sjukvård denna vår. Begreppet har många likheter med det skotska initiativet »Realistic medicine«, som nu varit i gång i knappt 10 år. Goda erfarenheter finns att hämta därifrån, inte minst vad gäller införande och effekter.

Det gäller att starta tidigt. Många av de värderingar som till stor del styr vad vi gör med våra patienter, och hur vi gör det, grundläggs tidigt och ofta redan under grundutbildningen. Det gäller att Kloka kliniska val förs in på läkarprogrammen, både snabbt och ordnat. Kommande generationer läkare ska inte behöva komma ut i arbetslivet med en outtalad förväntan på sig att alltid göra precis allt för precis alla patienter. I stället gäller att göra rätt saker för rätt patienter, och att också våga göra det.

Det finns goda skäl för alla läkare att sätta sig in i vad Kloka kliniska val faktiskt innebär, och vad det inte innebär. Kloka kliniska val kan göras på alla nivåer och i alla specialiteter, och den läkare som på allvar vill minska risken att orsaka en undvikbar skada på sin patient avstår så ofta som möjligt från att göra något som inte skapar nytta för patienten.