I slutet av november kan en lätt dysfori sprida sig både på jobbet och hemma. Med övergång till vintertid upplever vi hur mörkret rullar in utan återvändo. I samma takt översköljs vi av nyheter om katastrofala översvämningar i Spanien, globalt värmerekord, konflikter i världen och inskränkningar av kvinnors och flickors rättigheter runt om i världen. Lätt att misströsta – visst! Men stämmer denna dystra bild av vår omvärld, undrar jag? Var hittar jag ljuset?

Inspirerad av en kollega som under en av Läkartidningens karriär­kvällar påminde åhörarna om att den globala utvecklingen också går framåt, så letar även jag information om globala positiva trender. Informationen finns där ute, och så mycket bra har världen åstadkommit tillsammans. Barnadödligheten (<5 år) har minskat från 40 till 4 procent under en 100-årsperiod. På 1960-talet levde 55 procent av jordens befolkning i ett land med en förväntat livslängd <50 år, vilket i dag har minskat till <1 procent. Psykisk ohälsa är ett aktuellt problem, men även där sker förbättringar, och den globala statistiken kring suicid visar en minskning med 25 procent sedan 1990-talet. När det gäller väderkatastrofer har dödsfall relaterade till oväder minskat med mer än 50 procent de senaste 100 åren, då vi är bättre rustade för att hjälpa människor som drabbats av översvämningar, orkaner och jordbävningar. 

Vi behöver nog alla lyfta blicken ibland och sätta in oss själva i ett större och längre perspektiv för att hitta både optimism och framtidstro. Låt oss påminna varandra om vilket fantastiskt yrke vi har och vad läkares arbete bidrar med för stunden och för framtiden!