Ulrika Ådén. Foto: Stefan Zimmerman

Vilka har varit de viktigaste genombrotten för barnmedicin/hälsa under det senaste decenniet?

– Att barnkonventionen blev svensk lag 2020 är fundamentalt för barns rätt i samhället och påverkar utvecklingen av vården. Vaccinutveckling har möjliggjort prevention av infektionssjukdomar såsom rotavirus, RSV och HPV. Ny diagnostik, till exempel helgenomsekvensering och utvidgad nyföddhetsscreening, som används rutinmässigt i vården, och nya terapier med biologiska läkemedel, smarta insulinpumpar, enzym- och genterapier för sällsynta sjukdomar är också viktiga genombrott.  

Vilka medicinska frågor driver ni? 

– Att barn i Sveriges regioner ska få jämlik vård. Kunskapsstyrningssystemet är lovvärt, men det saknas finansiering och styrmedel för implementering av vårdprogram. Olika journalsystemen behöver anpassas för barnmedicin.  Restsituationer för läkemedel är ett problem. Det finns få alternativ när tillgång på läkemedel brister för barn. 

Vilka utbildningsfrågor är viktiga för er?

– Viktigaste frågan för medlemmarna är fortbildning. Vi ordnar digitala seminarier och stödjer nationella bakjoursskolor. Delföreningarna organiserar årligen SK-kurser och fortbildningsdagar. Utbildningsutskottet arbetar för utjämning av skillnader i utbildning och fortbildning över landet. Vi önskar fler grenspecialiteter och vi uppmuntrar delföreningarna att skapa egna curricula och certifieringar.

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna? 

– Vi vill vara en röst för barns och ungas rätt till bästa möjliga hälsa genom att delta i samhällsdebatten. Vi arbetar också för att kroniskt sjuka barn ska få en strukturerad och jämlik vård över tid och bidrar till att ta fram det nya nationella hälsoprogrammet för barn och unga.

Fotnot: Barnläkarföreningen (BLF) har 2 200 medlemmar organiserade i 28 del- och intresseföreningar, som besvarat frågorna om pediatriken då, nu och framöver. Styrelsen har bearbetat materialet.

Specialitetsfrågan

I det här numret börjar en serie där vi frågar olika specialitetsföreningar vad som är på gång hos dem.