Maria Larsson. Foto: Åsa Deleau Wiklund

Vilka är de viktigaste genombrotten inom psykiatrin det senaste decenniet?

Många spännande fynd inom hjärnavbildning, genetik och immunologi banar väg för bättre underliggande förståelse av psykiatriska tillstånd med hopp om nya behandlingsalternativ. Mycket intressant forskning kring behandling av depression har gjorts, inte minst kring hjärnstimulering där mer kunskap framkommit via Kvalitetsregister ECT. ECT är fortsatt bäst vid svåra depressio­ner, och man kan ordinera ECT så att biverkningar minskar. Vi vet också mer om transkraniell magnetstimulering som behandling för medelsvåra depressioner. Olika former av psykoterapier inom internetpsykiatri har visat god effekt. Ökad kunskap om bemötande av patienter med emotionellt instabilt personlighetssyndrom har förbättrat vården av den patientgruppen. Generellt har psykiatrin senaste decenniet fått ett genombrott gällande att systematisera uppföljningar och utvärderingar för att snabbare kunna byta behandling vid utebliven effekt. Glöm inte heller Nobelpriset 2017 om cirkadianska rytmer som visar på betydelsen av sömn och aktivitet för hälsan, även inom psykiatrin.

Vilka medicinska frågor driver ni?

Vi har påbörjat en utredning för att utveckla en gemensam linje kring dia­gnostik och behandling av ADHD. Myc­ket har hänt de senaste åren inom epidemiologi, söktryck och utveckling av behandlingar, och vi vill bidra till en jämlik och trygg vård för patientgruppen. 

Vilka utbildningsfrågor är viktiga?

Att man ska få utbildning inom psykiatri från läkarlinjen till pension. Vi lanserar ett kunskapstest i vuxenpsykiatri för ST-läkare och specialister i syfte att testa och höja kunskapsnivån i hela psykiatrikåren. 

De viktigaste framtidsfrågorna?

Att vi får de resurser sjukdomsbördan kräver både för psykiatrisk vård och forskning kring nya behandlingsmetoder.