Magnus Isacson. Foto: Privat

Vilka har varit de viktigaste genombrotten inom ert område under det senaste decenniet?

– Socialstyrelsens besked om riktvärdet 1 allmänläkare per 1 100 invånare. Exemplet Borgholm har visat hur primärvården på ett lyckat sätt kan bidra till hälso- och sjukvårdens effektivitet genom att allmänmedicinska värderingar och relationskontinuitet genomsyrar verksamheten.

Vilka medicinska frågor driver ni? 

– Att värna kontinuitet samtidigt med att erbjuda den listade befolkningen tillgänglighet till sin fasta läkarkontakt (som är eller är på väg att bli specialist i allmänmedicin), att visa på kontinuitetens betydelse för sjukvårdsutnyttjande och mortalitet, att främja Kloka kliniska val, att motverka överdia­gnostik och överbehandling geno­­m att utmönstra lågvärdevård, att hävda allmänmedicinens position i kunskapsstyrningen genom att motverka stuprörstänkande, hävda betydelsen av en sammanhållen hållbar vård och motverka ett fragmenterat vårdutbud samt att värna fortbildning.

Vilka utbildningsfrågor är viktiga för er?

– Att utveckla relationskompetensen, att befrämja tillitsskapande arbetssätt och att få ett genomslag för Kloka kliniska val. Att verka för en hållbar hälso- och sjukvård genom kunniga allmänläkare, ersätta dagens starka diagnosfokusering med ett mer personcentrerat arbetssätt och lyfta fram betydelsen av personligt ansvar i det långa loppet.

Vilka är de viktigaste framtids­frågorna? 

– Att nå 1/1  100, att stärka den allmänmedicinska identiteten och att öka attraktionskraften till allmänläkaryrket.