Malin Ackefors

Vilka har varit de viktigaste genombrotten inom ert område under det senaste decenniet?

– Utvecklingen av antivirala läkemedel för behandling av framför allt hepatit C och hiv. Sveriges fina Strama-arbete vill jag lyfta fram för det enträgna arbete som lagt grunden för ett relativt gott läge gällande antibiotikaresistens i Sverige. Arbetet med Vårdförlopp sepsis med införande av sepsislarm på alla akutmottagningar har ökat kunskapen om sepsis på många plan. Slutligen vill jag nämna pandemiarbetet under covid och mRNA-vaccinernas snabba utveckling. 

Vilka medicinska frågor driver ni? 

– Vår kompetens kring diagnostik och behandling, och även att våga avstå behandling, är oerhört viktig i en värld av ökande antibiotikaresistens, immun­supprimerade patienter och multisjuka äldre. Vi har stort fokus på Kloka kliniska val och lågvärdevård. 

Vilka utbildningsfrågor är viktiga för er?

– ST-läkarnas utbildning, där framför allt C3-målet, att handlägga oselekterade patienter med misstänkt infektion på våra akutmottagningar, har visat sig svårt att uppnå på vissa akutläkardrivna akutmottagningar. Vi samarbetar med Spur och Swesem för att hitta en bra lösning. Fortbildning för specialister är också en viktig fråga. Vi har flera uppskattade fortbildningstillfällen per termin, och infektionsklinikerna själva ligger generellt långt fram. 

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna? 

– Kloka kliniska val och lågvärdevård.  Att driva forskning, utveckling och uppdatera vårdprogram och vårdförlopp och samtidigt individanpassa utredning och behandling. När allt fler ges immunsupprimerande behandling behöver vi ökad kunskap om möjliga infektionskomplikationer, avancerad diagnostik och behandling. Att vårda patienter i hemmet som vi tidigare vårdat inneliggande är en viktig och spännande förändring.

Elisabet Ohlin