
Vilka har varit de viktigaste genombrotten inom ert område under det senaste decenniet?
– Utvecklingen av målstyrda behandlingar, det vill säga mediciner som slår mot specifika biologiska signalvägar som är aktiverade vid olika cancerformer, har revolutionerat cancervården. Dessutom har immunterapin gjort att tidigare obotliga tillstånd blivit potentiellt botbara. Precisionsmedicin har gjort att kemoterapi i många fall kan avstås. Inom strålbehandling har den tekniska utvecklingen bidragit till att dosen kan leveras mer precist, med större tumöreffekt och färre biverkningar.
Vilka medicinska frågor driver ni?
– Precisonsmedicin behöver implementeras ännu bredare i kliniken. Förbättrade möjligheter att driva kliniska prövningar på landets alla onkologikliniker. Jämlik tillgång till de senaste cancerläkemedlen inom landets alla regioner. Förbättrad och jämlik palliativ vård med möjlighet till tidig anslutning och dedikerade palliativa vårdplatser över hela landet.
Vilka utbildningsfrågor är viktiga för er?
– I skenet av den enorma medicinska utvecklingen inom onkologin är fortbildningsbehovet helt avgörande. Utan kunskap om praktisk klinisk hantering av de nya läkemedlen är dessa potentellt farliga verktyg.
Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna?
– Onkologin är en specialitet med växtvärk. Med ökande cancerincidens och förbättrade behandlingsmöjligheter ökar cancerprevalensen påtagligt, vilket ställer stora krav på specialiteten att arbeta med kontinuitet, kvalitet, forskning, innovation och tid för etisk reflektion. Förståelsen av att cancervården mer och mer kommer att behöva hanteras av onkologer gör att cancervården behöver ställa om för att möta framtiden.
Specialitetsfrågan
Under vinjetten Specialitetsfrågan presenteras specialitetsföreningarna där ordföranden får berätta vilka frågor som är viktiga för medlemmarna och för att driva utvecklingen inom specialiteten framåt.
(uppdaterad 2025-04-03)