»Disclaimer«: Denna text är mycket rå och cynisk. Bör inte läsas av den som inte är familjär med begreppet »ironi«. Sluta i så fall att läsa nu!

Medborgare!
Har Du någon gång haft ont i huvudet eller nacken?
Har Du fått en smäll i skallen?
Har Du någon gång känt dig lite sjuk?
Då gäller detta Dig!

Närmare kunderna
Sjukhusets screeningverksamhet med hjärnröntgen (datortomografi) flyttar från akutmottagningen till nyrenoverade lokaler vid Mårtenstorget. Det är delar av gamla Sparbanken vid bankomaten på Bankgatan som upplåtits till den nya kundanpassade satsningen.
Verksamheten flyttas ut från sjukhuset för att komma närmare kunderna. Den samordnas med torghandeln och satsningen på långlördagar, men screeningen är under en försöksperiod även tillgänglig resten av dygnet. Det går alltså bra att få sin hjärna kontrollerad på väg hem från ett biografbesök eller kalas under dygnets sena timmar, precis som på akutmottagningen!

Alla funktioner på ett bankkort!
För första gången kommer nu ett samarbete mellan Sjukvården och Försäkringskassan till stånd. Tidigare har det varit två helt separata budgetar och kassor trots att verksamheterna finansieras med samma skattepengar. Sparbanken kommer att fungera som förmedlande länk, och står även för lokalhyran. Din patientbricka kopplas till bankkortet med Visakort eller Mastercard, vilket du önskar. Fördelen är att Du får samlat alla funktioner på ett kort!

Kombiapparat
Den nya verksamhetens hjärta är en kombiapparat bestående av en Datortomograf, en Dosett och en Bankomat. Du blir både diagnostiserad, får din Trombyl och får ut din ersättning på samma gång! Viss form av permanentbehandling kan också ske (se nedan), men för övrigt utförs eventuella behandlingar som tidigare på Lisas Massage & Fotvård. Du behöver alltså inte längre söka akutmottagningen för att få din sedvanliga remiss dit!

Gör så här
Hur går det till? Jo, det är mycket enkelt. Du sticker in din nya patientbricka/ bankkort, precis som i en bankomat. Luckan fälls upp. Du loggar in genom tumavtrycksigenkänning, utvecklat av C-tech på Ideon i Lund. Ett frågeformulär syns på skärmen. Du svarar »ja« eller »nej« på några enkla frågor:
1. Har Du någon gång haft ont i huvudet eller nacken?
2. Har Du någon gång haft svårt att tala trots att Du varit nykter?
3. Känner Du Dig gammal?
4. Känner Du Dig lite utbränd?
5. Har du någon gång haft ryckningar i kroppen, trots att Du inte lyssnat på musik eller varit sexuellt upphetsad?

Om du svarat »ja« på någon av dessa frågor sticker du in huvudet i öppningen, ända in till axlarna så du även får halsryggen undersökt. En laser avläser positioneringen av huvudet för datortomografin, och utför samtidigt irisdiagnostik för att få ett status över hur Din kropp mår.
Datortomografin är en mycket kroppsvänlig metod, som nästan inte använder röntgenstrålning alls! Den tar 32 supertunna skiktbilder av din skalle och halsrygg och sätter ihop dessa till ett stort block. Datorn avläser hur det ser ut inne i Dig, och jämför detta med en stor amerikansk bilddatabank över alla nu kända tillstånd, både sjuka och friska. Datorn kan se alla förändringar i din hjärna, vad Du tänker och tycker, och om du är född i exempelvis Stångby.
Diagnosen ställs med utgångspunkt från frågeformuläret, irisdiagnostiken och datortomografin. Hur Du vill ta ut berättigad ersättning från Försäkringskassan kan Du själv välja genom att trycka på respektive knapp.
Du kan:
1. Få ut pengarna kontant.
2. Få dem insatta på Ditt Visakort/Mastercard.
3. Skänka dem till Röda korset (precis som med ICAs flaskpantning).

Din Trombyl trillar ut i den lilla skålen till höger.

Normalt, patologiskt, kraftigt patologiskt
I testversionen som nu sätts upp vid Mårtenstorget finns än så länge tre diagnostiska utfall:
1. Normalt fynd. Detta betyder att Du är utbränd och berättigad till 6 månaders sjukskrivning, sjukpenning till 95 procent av lönen och inga besvärande rehabiliteringsåtgärder.
2. Lätt patologiskt. Du kan till exempel ha fläckar i hjärnan, hål i huvudet eller piggar på halskotorna. Detta ger omedelbar förtidspension och 90 procent av lönen. Du får dock fortsätta att jobba, om Du jobbar svart.
3. Kraftigt patologiskt. Du har tumör eller något annat trist. Luckan som väger 100 kilo, och vars underkant är rakbladsvass, fälls omedelbart ned!

gåsadoktor, Lund
marten.annertz@skane.se


Patient testar den nya apparaten som satts upp på Mårtenstorget.