Artikeln om Conan Doyle i LT 14/2005 var mycket intressant. Jag har bott och verkat en hel del i UK och känner därför rätt väl till adlandets finesser, då det får stort utrymme i engelsk press. Vi kan i den medicinhistoriska minipausen på sidan 1081 läsa att Conan Doyle blev adlad och fick titeln sir.
Men sir innebär inte adelskap. Det är nämligen en dubbning som endast drottningen kan utföra. Dessutom utnämns en sir till någon av de brittiska riddarordnarna och blir Member, Officer eller Commander of the Order of the British Empire och kan sätta »MBE«, eller »CBE« efter sitt namn.
Det är således fint som snus att bli dubbad av drottningen, men någon adelsman är man ej. Adelsman är den som utnämnts till peer och fått titeln lord.
Två av de verkliga kändisar som drottning Elisabeth dubbat under senare år är Sean Connery och David Beckham. Sir David Beckham sätter OBE efter sitt namn.