Vid ett tillfälle under hösten 2003 stod jag och pratade med en av mina sköterskor i sjukstugans korridor, då hon sade »Tar du snedsteg?« Månne trodde hon att jag var berusad?
En tid hade jag känt en viss osäkerhet och ostadighet i gången. Jag tog omotiverade snedsteg och att stiga upp på en stol kändes otäckt. Det fanns ingen trötthet. Vad kunde detta bero på? Att vara doktor åt sig själv var inte lätt. När man dessutom är hypokondrisk och rädd för prover! Nåväl, ett Hb kunde jag väl kosta på mig. Det var 158 och snedstegen fortsatte!
Av någon anledning gick mina tankar till B12-brist – jag tyckte att det var duktigt av mig att tänka på den diagnosen. Provade Romberg på mig själv men det var ju ingen som kunde kontrollera det. Quadriceps- och vadreflexen fanns ej. Vibrationssinnet var ej helt lätt att pröva, jag var ju subjektiv och såg stämgaffeln, men jag kände den nog ej. Plantarreflexen u a.

Homocysteinprovet visade 122!
Då beslöt jag mig för att läsa på, vilket resulterade i ett homocysteinprov. Det var 122! Ingen av min kollegor hade sett ett så högt värde. Då kontaktade jag min vän docent Bo Norberg vid Universitetssjukhuset i Umeå som sa: »Du har nog B12-brist, det är så vanligt i din ålder [73 år], kontrollera B12 och folsyra.« Sagt och gjort. Kobalaminhalten var 50 och diagnosen klar. »Medice cura te ipsum« (Lukas 4:23).
Satte igång med Triobe-medicinering 22 en 100-burk och sedan 12, en dos som jag fortfarande har. Homocysteinhalten sjönk från 122 till 12, och kobalamin steg från 50 till 200. Sedan dess har jag ej kollat proverna, man hittar så mycket konstigt! I skrivande stund mår jag bra, tar inga snedsteg, Romberg känns säker, och jag kan klättra upp på stolar. Quadricepsreflexen finns bilat men ej vadreflex. Vibrationssinnet u a.
Det har varit mycken diskussion kring preparatet Triobe som anses dyrt, men det är dyrt att röka och supa också, och det är bekvämt att ha endast ett preparat, särskilt på resor.
Sensmoral: Man behöver inte vara berusad för att ta snedsteg och ha dålig balans – det kan vara B12-brist!