Arla, JO-bolaget, Skånemejerier och Brämhults har på grund av vikande juiceförsäljning börjat med märkningen »Inget socker tillsatt – 100 procent juice« på sina förpackningar (God morgonjuice, JO, Tropicana, Bravo och Brämhults juice).
En undersökning som jag själv gjorde utanför en stormarknad i Skövde visade att 26 av 30 slumpvis utvalda personer trodde att juice med märkningen »inget socker tillsatt« har ett minskat sockerinnehåll. Några trodde att juicen var sockerfri. Men sammansättningen av juicen är densamma nu som förut. Det tillsätts inte socker nu och det gjorde det inte förut heller.
Juice innehåller druvsocker, fruktsocker och rörsocker från fruktråvaran. Sockerhalten är ca 9 procent, dvs densamma som i sockrad saft och läsk.

Riskpatienter kan falla för märkningen
När konsumenter nu tycks tro att det blivit mindre socker i juice (de flesta läser inte siffrorna i näringsdeklarationen, visade ovan nämnda undersökning också) kommer väl juiceförsäljningen att öka.
Efter 15 år som dietist i primärvården ser jag risken att det är just de personer som mår fysiskt bättre av att undvika sockerrika drycker, personer med diabetes, personer med för mycket blodfett i ådrorna och personer med fetma, som riskerar att falla för märkningen »inget socker tillsatt«.
Det är mycket väl dokumenterat att en förhöjd blodsockernivå under längre tid ökar risken för synskador, försämrad njurfunktion, skador på nerver, hjärtinfarkt och stroke. Cirka 350 000 människor i Sverige har fått diagnosen diabetes. Man tror att lika många människor har diabetes utan veta om det.

Osockrad juice lika kaloririk som starköl
Osockrad juice är lika kaloririk som starköl (100 kcal per glas à 2 deciliter) och en mycket bra dryck för personer (utan diabetes) som vill öka i vikt. Vi dietister lägger varje dag ner tid på att informera våra patienter om reglerna för hur livsmedel märks. En av mina diabetespatienter utbrast: »Men den måste ju vara bra, det står ju på paketet att det inte är socker i den!«
Förra veckan träffade jag en redan hårt strokedrabbad patient, som börjat dricka Bravojuice (med 9 procent socker, 180 g socker per förpackning) och slutat med Lättdryck (6,5 procent socker) sedan han fått besked om att han har diabetes.
Företrädare för juicetillverkarna sade sig, när jag ringde i augusti, vara villiga att kontakta Diabetesförbundet och informera om den nya märkningen i deras tidskrift. Det har ännu inte inträffat. Många diabetiker i primärvården träffar aldrig någon dietist, eftersom det på många orter inte finns någon.
Jag hoppas att juiceföretagen tar bort den nya »inget socker tillsatt«-märkningen på juicepaketen, men behåller sin fina upplysning om juicens sockerinnehåll i näringsdeklarationen. Som det är nu verkar Arla, JO-bolaget, Skånemejerier och Brämhults inte väja för risken att ta hem vinster på kroniskt sjuka människors bekostnad.Ta bort den nya »inget socker tillsatt«-märkningen, men behåll den fina upplysningen om juicens sockerinnehåll i näringsdeklarationen, uppmanar skribenten.