I sitt inlägg »Inget socker tillsatt, då måste det ju vara bra«, Läkartidningen 46/2005 (sidan 3484), menar Ylva Gefvert att symbolen »inget socker tillsatt« på juiceförpackningar är missvisande. Det håller vi på JO Bolaget inte med om.

Syftet med symbolen
JO Bolaget, med varumärkena God Morgon, Bravo, Tropicana, Del Monte och JO, har valt att använda symbolen »inget socker tillsatt« på sina juiceförpackningar. Avsikten med symbolen är att förtydliga att inget socker är tillsatt i vår juice och har tillkommit därför att juice framställs på ett missvisande sätt i sockerdebatten.
Eftersom symbolen är ett näringspåstående om socker krävs en mer utförlig näringsdeklaration, vilket vi genomfört på alla förpackningar med symbolen. I näringsdeklarationen kan konsumenten idag läsa hur mycket naturliga sockerarter det finns i juicen. Vår avsikt är att informera och inte vilseleda konsumenterna.

Upplysa felinformerad allmänhet
När medier och andra aktörer vill visa hur mycket kolhydrater det är i ett livsmedel har de oftast räknat om det totala innehållet av kolhydrater till sockerbitar (sackaros) som radats upp bredvid livsmedlet. När detta visats tillräckligt många gånger tror konsumenten naturligtvis att juicen innehåller tillsatt socker, vilket påverkat inställningen till juice negativt.
En undersökning gjord av Research International vid årsskiftet visade att 75 procent av de 375 tillfrågade personerna trodde att det var socker tillsatt i juicen.
I Ylva Gefverts insändare antyds att vi lovat ta kontakt med Diabetesförbundet men inte gjort detta. Undertecknad mailade till info@diabetes.se den 8 augusti och lämnade pressmaterialet. Tyvärr tog ingen emot det då, men de är informerade nu.

Energirik men också nyttig
I insändaren jämställs energivärdet i juice med starköl. Det är sant. Men via juicen får man också i sig nyttigheter som vitamin C, folsyra, kalium och polyfenoler som inte finns i starköl eller sockersötade drycker. I dag har vi inte längre bristsjukdomar som skörbjugg, men vi har andra problem, som t ex stress och matvanor som inte alltid ger oss det vi behöver, och som ställer högre krav på mängden vitaminer och antioxidanter som vi får i oss. Juice är ett enkelt sätt att få i sig viktiga vitaminer och antioxidanter framförallt nu när de svenska näringsrekommendationerna anbefaller ett ökat intag av vitamin C från 60 till 75 mg per dag.

Frukt och grönsaker – inklusive juice
I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket att vi äter ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag. I begreppet frukt och grönsaker ingår även juice. I Livsmedelsverkets skrift »Svenska Näringsrekommendationer översatta till livsmedel« rekommenderar man också en viss mängd, 100 g juice per dag. Runt om i Europa är det vanligt med rekommendationen »Fem om dan«. En av de fem portionerna kan då vara juice.
I insändaren anklagas vi, våra moderbolag Arla Foods och Skånemejerier samt Brämhults för att tjäna pengar på kroniskt sjuka människors bekostnad. Vi anser att det är ett mycket grovt påhopp. Med vår nya symbol riktar vi oss till alla konsumenter för att klargöra att det inte finns något socker tillsatt i juice.Märkningen »Inget socker tillsatt – 100 % juice« har tillkommit eftersom konsumenterna felaktigt tror att socker tillförs, förklarar JOBolaget.