I anslutning till det socialdemokratiska partiets kongress i Malmö har »vårdministern« redovisat kommande satsningar på såväl äldreomsorg som tandvård. Hennes regeringskollega, »folkhälsoministern«, borde ha kunnat sekundera henne med att »tandhälsa är en viktig bestämningsfaktor för god folkhälsa« (Sara Wamala och medarbetare på DN Debatt 10 oktober 2005). Det är sant och intressant, men inte nytt. Redan 1904 väcktes frågan i riksdagen om »samhälleliga åtgärder för tandvårdens främjande«. Vad har hänt sedan dess – i modern tid?

Sven Aspling och tandvårdsreformen
I september 1962 hade jag tillfälle att fråga den nytillträdde socialministern, Sven Aspling, vad han avsåg att satsa på politiskt. Hans svar var äldreomsorg och vävde i detta in tandvård.
I boken »Med Erlander och Palme – Sven Aspling berättar för Arvid Lagercrantz« talar han om sin mamma, som i unga år fått sina karierade tänder avklippta. Kvar i munnen hade hon tandrötterna som, när hon var i 60-årsåldern, blev inflammerade med svåra varbildningar. »Den kunskapen kom att bestämma hela min politiska inriktning och ambition.«
I sitt arbete med tandvårdsförsäkringen (1973) hade han ofta sin mammas erfarenhet i tankarna. Han berättar om hur han försökt överföra sitt engagemang i tandvården till Margot Wallström med orden: »Kom ihåg att tänderna betyder helvetes mycket.«
I ett samtal med Aspling i december 1999 (året före hans död) berättade jag för honom om en utredning (1979) om försvarsmaktens tandvårdsorganisation, som bla visat att tandvårdsbehovet under värnpliktsutbildningen successivt minskat efter 1973 års tandvårdsreform. Jag utgår från att samma effekter skulle ha kunnat registreras hos unga kvinnor. Tidigare hade de ju inte haft samma tandvårdsförmån som de värnpliktiga.
Några veckor senare var Aspling död. Vid minneshögtiden talade bla Ingvar Carlsson om Asplings intresse för generella politiska reformer, varav tandvårdsreformen var en som han var stolt över. Ytterligare några veckor senare var den nedmonterad.

Hur kort är minnet?`
Och nu är det dags igen. Vårdministern har uttryckt sin bestörtning över »sakernas tillstånd« när det gäller tandvård och äldreomsorg. Nya pengar, nya utredningar och nya reformer. »Ingen skall behöva avstå från nödvändig tandvård och alla skall få vårdgaranti utan privata försäkringar och gräddfiler.«
Hur kort är minnet?