Som oktoberkund på apoteket möts man av uppmaningar att förse sig med näsdroppar, febernedsättande och Echinacea inför den stundande förkylningssäsongen. De två förstnämnda preparaten är säkert bra att ha hemma, men hur välgrundat är rådet om extrakt av röd solhatt?
På sid 3292 i veckans nummer refereras utförligt en studie från New England Journal of Medicine. Den visar i korthet att Echinacea inte minskar risken att insjukna, inte mildrar symtomens svårighetsgrad och inte kortar sjukdomsdurationen.
Att populära mediciner saknar påstådda effekter i strikt genomförda studier borde kanske leda till att man modifierar rekommendationerna till allmänheten och andra berörda.

Så vad svarar Apoteket på en förfrågan om dess råd är evidensbaserade och om vem som står för granskningen? Man får vänta rätt länge på ett inte helt kristallklart besked att det faktiskt finns en läkare som medverkar i rådens utformning.
Med tanke på hur stora ämnesområden det rör sig om och hur snabbt utvecklingen går kan man tycka att fler än bara en medicinare kunde engageras. Det handlar trots allt om bedömningar som är mer medicinska än farmaceutiska.
Nikotintuggummin är ett annat exempel på en storsäljande egenvårdsprodukt där man kan fundera över Apotekets rådgivning. Visst hjälper dessa en att sluta röka, men alla produkter som innehåller nikotin är beroendeframkallande. De negativa effekterna på många autonoma funktioner skiljer sig inte så mycket mellan nikotintuggummi och snus – något att tänka på speciellt för gravida. Så det finns områden där mer medicinsk expertis kunde bidra till en mer nyanserad information.