Varför sätter framgångsrika och erkända forskare sin karriär på spel genom att fabricera och manipulera data? Risken för upptäckt i dagens informationssamhälle är uppenbar. Antonio Damasio, amerikansk hjärnforskare och känd för många genom sina böcker, som »Descartes misstag«, har närmat sig denna psykologiska gåta ur ett neurobiologiskt perspektiv. I ett hasardexperiment, svårt för försökspersonerna att genomskåda, visade Damasio att flertalet valde den rätta »vinststrategin«, grundad på många små vinster, framför en lockande »förluststrategi«, baserad på riskabla storvinster. Valet gjordes innan de medverkande kunde ha förstått premisserna. Patienter med specifika störningar i prefrontala hjärnbarken valde dock systematiskt fel trots hög rationell-logisk IQ [Science 1997;275:
1293-5].

Damasio ville visa att det vi kallar »intuition« är en specifik analytisk hjärnprocess, lokaliserad till vissa strukturer. Den hjälper oss att välja rätt innan vi medvetet förstår valet. Damasios experiment har fått stöd av andra studier som visat hur orbitofrontala hjärnbarken är inblandad i beslutsprocesser som handlar om val i ett vinst/förlustscenario [Science 2002;295:2279-82]. Där uppkommer även den känsla vi kallar ånger – ett obehag som avhåller oss från att trotsa intuitionens råd och välja fel [Science 2004;304:
1167-70]. Vi har således en inbyggd hjärnkompass som hjälper oss att välja rätt kurs och som gör sig påmind om vi avviker från denna.

Frustration över misslyckanden kan dock få intuitionens kompass ur balans. Det är välkänt i hasardspel att förluster får spelare att höja insatserna och ta allt större risker trots att man vet att denna strategi ofelbart leder till ruin [Econometrica 1979;47:263-92].

»Damasio ville visa att det vi kallar ‘intuition’ är en specifik analytisk hjärnprocess, lokaliserad till vissa strukturer.«