Nyligen presenterade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson en proposition, Nationell utvecklingsplan för vård och omsorg om äldre. Den innehåller flera förslag till hur vård och omsorg om de äldre kan förbättras.
Flera förslag är välkomna, t ex stärkt läkarmedverkan i hemsjukvård, kvalitetshöjning i demensvården och satsning på forskning. Man skriver att primärvården tveklöst måste utvecklas, men tyvärr vill regeringen inte ta ett nationellt grepp utan väljer att fortsatt se på när landstingen prövar olika modeller. Många av problemen skulle lösas om det fanns tillräckligt med läkare i primärvården. Men istället för att lösa läkarbristen, ska man tillsätta en särskild befattningshavare som ska fördela läkarinsatserna i kommunerna.
Regeringen föreslår fler platser i särskilda boendeformer för äldre, vilket är mycket angeläget. Andelen äldre i befolkningen kommer att öka ytterligare, men utbyggnaden av primärvården samt kommunens särskilda boenden har inte skett i samklang med det minskade antalet vårdplatser på sjukhusen.
Läkemedel är en viktig behandlingsmetod för äldre, och man föreslår förstärkta resurser till läkemedelsgenomgångar. Behov av genomgångar ökar när det finns flera olika förskrivare, ingen ansvarig familjeläkare och flera olika journaler. För både läkare och politiker är det viktigt att välja rätt recept från början!
Publicerad:
Läkartidningen 14/2006
Lakartidningen.se