WMA, World Medical Association, hade i förra veckan styrelsemöte i Divonne-les-Bains i Frankrike. En viktig fråga som diskuterades var anklagelserna om att fångar i Kina avrättas och används som organdonatorer. WMA har vid upprepade tillfällen skrivit brev till det kinesiska läkarförbundet, medlem i WMA sedan 1997, och krävt en kommentar om anklagelsen att kinesiska läkare medverkar dels vid avrättning , dels vid uttagande och transplantation av organ från fångar. Våra kinesiska kollegor har inte besvarat förfrågan.
Vid styrelsemötet beslutade WMA att skriva ett nytt brev som uppmanar det kinesiska läkarförbundet att besvara anklagelserna och också att fördöma agerandet. Beroende på hur ett eventuellt svar ser ut kommer WMAs generalförsamling i oktober att ta ställning till vidare åtgärder. Frågan som måste besvaras är om det kinesiska läkarförbundet fortsatt kan vara medlem i WMA.
WMA antog vid styrelsemötet en resolution som framhåller vikten av att kunna göra ett fritt och informerat val vid organdonation. WMAs policy sedan tidigare är tydlig. Fångar är inte i en position att kunna ge sitt fria medgivande, och därför ska deras organ inte användas för donation.