Årets fullmäktigemöte ledde till så många engagerade diskussioner att tidsnöd uppstod, dagordningen fick ändras så att propositioner och valfrågor skulle hinnas med. I de flesta frågor rådde samsyn, men kring några fanns det helt olika syn på hur frågorna ska drivas.
Mötet inleddes med ett ärende som inte fanns på föredragningslistan. En medlem som blivit utesluten under våren önskade att fullmäktige prövade centralstyrelsens beslut. Centralstyrelsen, CS, kan besluta om uteslutning om en medlem åsidosatt grundläggande yrkesetiska förpliktelser som allvarligt skadar förtroendet för läkaryrket. Den som uteslutits kan inom en månad begära att fullmäktige omprövar beslutet, denna begäran är mycket ovanlig men i år begärde en medlem ny prövning. Fullmäktige beslöt att inte ändra CS beslut.

Den första motionen som ledde till lång diskussion och omröstning var den som föreslog att fullmäktigemötet ska förläggas på hösten istället för på våren. Med endast ett par rösters övervikt beslöts flytta fullmäktigemötet 2007 till hösten. En av de allra hetaste diskussionerna rörde möjligheten att begränsa rutinmässig utlokalisering av patienter. Motionär och CS var helt eniga i beskrivningen av problem med utlokalisering, men motionären förslog att lösningen var att Socialstyrelsen ska ge råd och anvisningar om när och hur utlokalisering får ske, vilket gjorde att CS inte ville bifalla motionen. CS bedömde att ett mer detaljerat regelverk från Socialstyrelsen inte löser problemet. Motionären fick dock klart medhåll av de flesta fullmäktigedelegater, och flera beskrev sin vardag med problem på grund av för få vårdplatser. Även CS känner väl igen situationen, men argumenterade för andra lösningar istället. Fullmäktige biföll motionen, och CS ska nu verka för att tillsynsmyndigheten ger råd och anvisningar om utlokalisering.
CS hade också föreslagit att avslå en motion om att utreda huruvida en patienträttighetslag skulle stärka patienternas ställning, och om så är fallet verka för att en sådan lagstiftning införs i Sverige. CS ansåg inte att en rättighetslag är rätt väg, de exempel som finns idag, inom andra områden och i andra länder, har inte visat resultat. Även här fick dock motionären fullmäktiges bifall, och uppdraget blev att CS ska utreda frågan.
En fråga som ledde till långa diskussioner och ett flertal ändringar i yrkandet var motionen om juridiskt biträde till privatläkare. Motionärens krav var två jurister som ägnar sig åt privatläkarfrågor och kan ge privatläkare juridiskt biträde i process inför domstol. CS anser att det är viktigt att alla medlemmar får god service, men det är inte fullmäktiges uppgift att säga hur kansliet ska vara organiserat. Motionärens begäran avslogs.
En mycket viktig diskussion rörde Salus Ansvar. Motionären yrkade att Läkarförbundet ska ta initiativ till en oberoende utredning som ska granska ansvarsfrågor i livbolaget. Frågan om utredning är inte helt lätt, ansvarsfrihet är sedan länge tillstyrkt. Bolaget har dessutom varit föremål för ett flertal utredningar genom åren. Läkarförbundet är inte längre huvudägare och avser att på sikt avveckla ägandet helt. Men det är viktigt att det sker på ett sätt och vid en tidpunkt som är bra för både våra medlemmar och försäkringstagarna. Efter en diskussion med gemensam syn från motionär och CS beslöts att Läkarförbundet ska verka för att en oberoende utredning initieras. Förhoppningsvis kan vi därefter lägga denna fråga bakom oss.
CS hade två propositioner, varav den ena skapade livliga diskussioner. CS förslag var att även pensionärer ska få Läkartidningen som medlemstidning. SÄL, Samfundet äldre läkare, som organiserar ca hälften av de pensionerade medlemmarna, protesterade mot CS förslag, trots att det med skattereduktion innebär minskad avgift för många. Fullmäktige beslöt enligt propositionen.

En fråga som diskuterades var läkares chefskap. CS fick i uppdrag att ta fram ett etiskt program för läkare som chef. Inte minst med tanke på problemen med den s k lojalitetsparagrafen i chefskontrakten på Karolinska Universitetssjukhuset är det aktuellt att formulera vår syn på chefskapet för läkare. CS har redan tillsatt en arbetsgrupp för att beskriva förbundets syn på läkare som chef och medarbetare, och resultatet ska vara klart under hösten. Det kommer att presenteras som ett symposium på årets medicinska läkarstämma.
Det var ett konstruktivt fullmäktigemöte där många framförde sina och andra kollegers syn på vad Läkarförbundet kan och ska göra för sina medlemmar. Nu är det upp till CS och andra förtroendevalda att jobba vidare med frågorna.

»I de flesta frågor rådde samsyn, men kring några fanns det helt olika syn på hur frågorna ska drivas.«