Mannitol är ett osmotiskt diuretikum som ofta används för att minska det intrakraniella trycket i samband med traumatiska skallskador.
Enligt en metaanalys i Cochrane ger behandling med högdos mannitol en bättre prognos. Detta grundat på tre randomiserade studier av den brasilianske neurokirurgen Julio Cruz.
Redan när ett av Cruz arbeten kom i tryck konstaterades i en kritisk ledarkommentar att samtliga patienter hade rekryterats från en enda klinik, Cruz egen i Sao Paulo. En multicenterstudie hade varit att föredra.
Bland neurokirurger i Brasilien gick länge rykten att Cruz inte kunde redovisa sina patienter.

Detta besannades vid en granskning i maj 2006 i samband med att den tidigare metaanalysen från Cochranes traumagrupp skulle uppdateras. Alla Cruz medförfattare uppgav att de varken hade bidragit med patienter eller fått se hela materialet – de hade haft rollen snarare som rådgivare än som medförfattare. Dessutom kunde Brasiliens nationella etiska kommitté inte identifiera de kliniker som skulle ha bidragit med patienter.
Den ende som hade kunnat skingra misstanken om fabricerade data var Cruz själv – men han hade tragiskt nog tagit sitt liv något år tidigare.

Om patienter kan ha tagit skada av att ha fått megadoser mannitol är ovisst, men att allmänhetens och politikers tilltro till forskningen rubbas av återkommande fuskrapporter är helt klart, skriver Richard Smith i en kommentar i BMJ (2007;334:392-4).
Dagens forskning är internationell, patienter från olika länder rekryteras till studier och resultaten publiceras i internationella tidskrifter. Samtidigt saknar flertalet länder, inklusive Sverige, nationella organ för att utreda oredlighet i forskning. Problemet tas inte på allvar.

»Om patienter kan ha tagit skada av att ha fått megadoser mannitol är ovisst, men att allmänhetens och politikers tilltro till forskningen rubbas av återkommande fuskrapporter är helt klart, skriver Richard Smith i en kommentar i BMJ.«