Skatter är oftast inget som Läkarförbundet tar ställning till. Men skatternas utformning och nivå har också stor betydelse för medlemmarnas ekonomi. Då är det viktigt att alla akademikers röst utåt – Saco – gör sig hörd i skattefrågorna.
Så har nyligen skett när Saco i ett remissvar lade sina synpunkter på förslaget om slopad fastighetsskatt. Man konstaterar mycket riktigt att denna skatt knappast är skadlig genom att motverka för samhället viktiga drivkrafter som utbildning och arbetsutbud.
Skatt på arbete har däremot sådana negativa influenser, särskilt om det finns inslag av progressivitet. Varför utbilda sig och sträva uppåt när skatten tar merparten av ens belöning för mödan?
Det hade således varit bättre om regeringen prioriterat en reformering av skatten på arbete framför ett slopande av beskattningen av bostäder, framhåller Saco.
Särskilt angeläget är det att slopa den särskilda skatten på utbildning och kompetensutveckling, även kallad »värnskatt«. Likaså bör brytpunkten för statlig skatt höjas, så att färre inkomsttagare drabbas. LT