Helt nyligen kom Socialstyrelsens årliga rapport om personaltillgången inom hälso- och sjukvården. Redan i dag är efterfrågan på läkare större än tillgången, enligt SoS bedömning.
Det råder läkarbrist trots att antalet läkare ökat med nära en fjärdedel mellan 1995 och 2005. En framtida ökning i samma takt förutsätter en fortsatt stor nettoinvandring av läkare utbildade utanför Sverige.
Om man endast skulle räkna med ett tillskott av läkare från den svenska utbildningen kommer antalet läkare om 15 år att vara detsamma som i dag. Vi kommer således att förbli beroende av en nettoimmigration av läkare om vi som förväntat ska få en ökad läkartäthet.
Det råder även en fortsatt obalans i specialisttillgången i olika delar av landet, och särskilt tydligt är detta när det gäller antalet psykiatrer. I Stockholm är andelen psykiatrer per 100000 invånare tre gånger större än i de svagaste regionerna.
För att rätta till denna obalans, liksom även i andra specialiteter, krävs systematiska insatser av både stat och landsting, konstaterar Socialstyrelsen. Det är en rimlig slutsats, och förhoppningsvis tar man i detta arbete även i anspråk läkarprofessionens erfarenheter för att finna fungerande och friktionsfria lösningar.




Läs även

Allmänläkarna ännu färre år 2023