Varför är det så svårt att få tid hos landstingens vårdcentraler? Och varför har den privata vårdcentralen så hög tillgänglighet på läkare och sköterskor, frågar sig Sundsvalls Tidnings (lib) politiske redaktör Magnus Erixon i ett lokalt perspektiv:

»Låt oss lämna den fåniga diskussionen om detta med »att tjäna pengar« på sjukvård. Allt av det enkla skälet att alla anställda i vården »tjänar pengar« – allt annat vore absurt. Intressantare vore en djupare analys av människors övriga drivkrafter. För vad är det för faktorer som vänder utvecklingen på ett ställe som vårdcentralen i till exempel Söråker? Varför rådde det ständig läkarbrist när vårdcentralen drevs av landstinget och varför råder det motsatta förhållandet i dag när verksamheten är privat?
/– – –/Människor som själv får lägga upp arbetet och styra över vardagen trivs bättre. Det gäller uppenbarligen inte bara dem som äger själva verksamheten utan också anställd personal.
/– – –/ I allt detta ligger en utmaning för våra landstingspolitiker. Det är hög tid att dessa män och kvinnor frågar sig varför det inte finns fler privata alternativ inom länssjukvården? De flesta av oss är mer intresserade av tillgänglighet och god vårdstandard än frågan om doktorns lön betalas via AB vård eller landstingets ekonomiavdelning.«