Två FN-rapporter om kvinnors hälsa i Afghanistan, utförligt kommenterade i New England Journal of Medicine (2008;358: 2201-3), har lyft fram en rad kusliga och upprörande omständigheter. Mer än 30 års inbördeskrig har lett till ett bedrövligt hälsoläge även för män, men efter de allmänna valen 2001 har man åtminstone på papperet infört ett antal reformer för jämlikhet och bättre kvinnohälsa.
Internationella fördrag som syftar till lika rättigheter, förbjuder diskriminering och ger kvinnor tillgång till god mödravård har ratificerats. Att hela 27 procent av ledamöterna i parlamentet numera är kvinnor tycks i realiteten knappast ha påverkat vardagen i detta klansamhälle, genomsyrat av religiös fundamentalism.
Rapporterna uppskattar andelen tvångsäktenskap till mellan 70 och 80 procent, och andelen minderåriga som gifts bort till 57 procent. Bara 14 procent av kvinnorna har tillgång till utbildad personal under förlossningen, och mödradödligheten är bland de högsta i världen.

Medvetenheten om glappet mellan lagstiftning och verklighet kan ha inspirerat en makaber proteströrelse – unga kvinnor som bränner sig offentligt till döds. En tysk organisation undersökte 77 fall, majoriteten med dödlig utgång. De fann att flertalet offer var 16–19 år gamla flickor, utsatta för tvångsäktenskap, ofta som en del i en uppgörelse mellan stridande klaner. Fysiskt och verbalt våld förekom, men den viktigaste utlösande faktorn var att flickan inte hade fått gehör för sina protester eller försök att få hjälp. Det verkliga antalet fall är okänt. Den officiella siffran för år 2006 var 106.

»Medvetenheten om glappet mellan lagstiftning och verklighet kan ha inspirerat en makaber proteströrelse – unga kvinnor som bränner sig offentligt till döds.«