I juni 2007 publicerade en österrikisk forskargrupp sensationella resultat rörande stamcellsbehandling av inkontinens. 38 av de 42 kvinnor som injicerades med autologa myoblaster i uretrasfinktern hade blivit helt kontinenta och fått en normaliserad sfinkterfunktion efter 12 månader.
Att fynden var lite för bra för att vara sanna bekräftades den 6 september i år när Lancet drog tillbaka artikeln efter att en hemligstämplad statlig österrikisk utredning funnit ett antal oegentligheter i studien (2008;372:789-90). Att oegentligheterna var så flagranta att beteckningen forskningsskandal var motiverad kunde tidskriften Nature avslöja redan i augusti.
De 42 fallen utgjorde bara en del av de många patienter som behandlats utan etiskt tillstånd och som själva fick stå för kostnaderna i tron att det rörde sig om en beprövad behandling. AGES PharmMed – den tillsynsmyndighet som granskat fallet – hade också konstaterat att många studieprotokoll saknades eller hade änd­rats och att allvarliga komplikationer till behandlingen inte hade rapporterats.
Hur universitetet i Innsbruck hanterat dessa avslöjanden har förvånat många, däribland Natures ledarskribent (2008;454:917-8).

Studiens huvudman, urologen Hannes Strasser, har avstängts från direkt patientarbete. Strassers klinikchef Georg Bartsch, som undertecknat många av studiens dokument samt en försäkran till Lancet att han som medförfattare deltagit i studien, frias från ansvar.
Den som råkar mest illa ut är universitetets rektor Clemens Sorg, som varit pådrivande i utredningen och som krävt att Österrikes vetenskapsakademi skulle granska ärendet.
En enig universitetsstyrelse avskedade rektorn den 21 augusti för »bristande lojalitet«, varefter alla vidare granskningar lagts på is. En rättsprocess där drabbade patienter och rektorn vill driva ärendet vidare är på gång.

»Att oegentligheterna var så flagranta att beteckningen forskningsskandal var motiverad kunde tidskriften Nature avslöja redan i augusti.«