Amerikanska barnläkarföreningen (förkortat AAP) publicerade i juli i år nya rekommendationer för utredning och behandling av barn med fetma eller riskfaktorer för hjärt–kärlsjukdom i vuxen ålder (Pediatrics 2008;122:198-208).
Den kritik som förslaget väckt både i professionen och allmänna opinionen sammanfattas i veckans nummer av New England Journal of Medicine (2008;359:1309-12).
AAP har länge förespråkat att överviktiga barn eller barn med ärftlighet för till exempel diabetes ska få råd om motion och lämplig kost, men också kontrolleras med avseende på lipidprofiler och kolesterolvärden. Genetiska riskfaktorer i kombination med avvikande lipidprofiler ska kunna föranleda farmakologisk behandling. Det är en utvidgning av indikationerna för farmakoterapi som har väckt stora protester.
Vid familjär hyperkolesterolemi eller diabetes rekommenderas statiner redan från 8 års ålder om värdena av LDL-kolesterol är förhöjda.
Det AAP tagit fasta på är att ateroskleros börjar redan i barndomen och att en ökande barnfetma kan leda till fler fall av hjärt–kärl-sjukdom och i allt lägre åldrar. Å andra sidan är kolesterol inget gift som ska jagas ur kroppen utan en av de mer vitala beståndsdelarna i alla kroppens cellmembran. I centrala nervsystemet, kroppens mest kolesterolrika organ, styr tillgången på kolesterol myelinsyntes, synaptogenes och annat som ökar hjärnans plasticitet.

En tidig och långvarig statinbehandling av växande individer skulle kunna påverka hjärnans utveckling, steroidhormonsyntes och andra vitala kroppsfunktioner på ett sätt som vi i dag varken kan förutsäga eller förutse. Paradoxalt nog har riktlinjerna med sin slagsida åt medicinsk behandling av livsstilsproblem skapat en stark opinion för icke-farmakologiska åtgärder för bättre hälsa.

»En tidig och långvarig statinbehandling av växande individer skulle kunna påverka hjärnans utveckling, steroidhormonsyntes och andra vitala kroppsfunktioner på ett sätt som vi i dag varken kan förutsäga eller förutse.«