PS. är namnet på Läkarförbundets nya satsning på patientsäkerhet. Patientsäkerhet är en av vårdens allra viktigaste frågor, men den är också ett territorium med högst varierad topografi. Säker vård är något som de flesta invånare i Sverige tar för givet, men tyvärr brister det ibland. Vi läkare måste vara med och påverka de så viktiga vardagliga aspekterna utifrån den enskilda patienten men också driva hälso- och sjukvårdens utveckling åt rätt håll. Sjukvården måste också bättre ta till vara de ­erfarenheter som finns från inträffade händelser på ett systematiskt sätt så att händelserna inte återupprepas.
Läkarförbundets PS.-kampanj introduceras den här veckan. Vi tror att vi tillsammans kan påverka och förbättra patientsäkerheten. Läkarförbundet, enskilda verksamheter och läkare har länge arbetat med frågor som rör patientsäkerhet. Det som är nytt är att vi genom PS. ska arbeta mer systematiskt, tydligare, synligare, lyssnande och fokuserat och ta vara på våra medlemmars erfarenheter av patientsäkerhetsfrågor.

Vad tycker du? Vi vill inbjuda till en bred ­dialog om patientsäkerhet. Genom att delta på den nya PS.-kampanjsajten kan du diskutera vad som påverkar läkarnas möjlighet att ge en så patientsäker vård som möjligt utifrån din vardagliga arbetssituation. Det kommer att ge en gedigen grund för Läkarförbundets kommande insatser. Vi hoppas att PS. ska inspirera och ge underlag både för dig som enskild läkare och för dem som är fackliga förtroendevalda att driva och diskutera patientsäkerhetsfrågor ur alla aspekter på din arbetsplats.
En utgångspunkt är förstås patienternas faktiska behov av en säker vård men också aspekter av otrygghet och bristande känsla av säkerhet. Patientsäkerhet handlar också om god kommunikation med patienten som ett villkor för förtroende och tillit. Att varje läkare och annan vårdpersonal ska kunna utföra sitt arbete under så gynnsamma förhållanden att en säker vård verkligen kan erbjudas är en grundbult. Arbetet med patientsäkerhet bör därför avslöja och åtgärda systemfel och brister i samspelet mellan människa, teknik och organisation. Blir trycket på vården för hårt ökar misstagen.
I våras skickade Läkarförbundet ut en enkät om patientsäkerhet till tusen medlemmar. De anser att patientsäkerhet handlar om tid, kompetens, personal, arbetsbelastning, arbetsmiljö och ledarskap. Att läkare är väl utbildade och att de får möjlighet att kontinuerligt utvecklas är mycket viktigt. Medlemmarna tog också upp frågor som vårddokumentation, avvikelserapportering, tillgänglighet och köer, vårdplatser, forskning och utveckling, finansiering, organisation av närsjukvården, stärkt vårdgaranti, sänkta ohälsotal …
En förutsättning för en högre patientsäkerhet är vidare att mer resurser avsätts till hälso- och sjukvård och att befintliga resurser används på bästa sätt. Läkarförbundet anser att tio procent av BNP behöver avsättas för att uppfylla de nationella målen för kvalitet och tillgänglighet i hälso- och sjuk­vården.
Behovet av mer resurser till vården är förknippat med frågan om tid. Läkare behöver få tillräckligt med tid för ­varje patient och tid för inhämtande av kunskaper. Läkarförbundet driver frågan att varje läkare ska kunna avsätta minst en halv dag i veckan för fort­bildning. Lärandet ska inte enbart omfatta medicinska kunskaper, utan även exempelvis organisation och ledarskap.
I det dagliga arbetet måste det också ges tid för eftertanke och reflektion om vad som skulle kunna göras bättre – och säkrare.
Tid krävs också för samverkan med kolleger och annan vårdpersonal. Diskussionen om patientsäkerhet måste hållas ständigt levande och kan föras på klinikmöten, med verksamhetschefen, med sjukhusdirektören och landstingsledningen.

Denna vecka pågår den fjärde nationella ­patientsäkerhetskonferensen på Stockholmsmässan. Det är en viktig konferens där många engagerade läkare visar exempel på hur man förbättrat säkerheten i vården. Det
är ett möte där vi kan lära av varandra och skapa en bättre säkerhetskultur i hälso- och sjukvården.
Det finns en hel del att göra. Vad tycker du är viktigast?
Var med och påverka förutsättningarna för en
patientsäker vård på http://www.lakarforbundet.se/ps

PS. En patientsäker vård kräver goda arbetsförhållanden.