Registering av fostrets hjärtfrekvens (CTG) är standardmetod för att spåra hotande syrebrist (asfyxi) under förlossningen. CTG har hög känslighet men en låg specificitet, vilket kräver stor erfarenhet för att rätt bedöma vad mätningen visar. CTG fångar potentiella risker men ökar också antalet obstetriska interventioner »för säkerhets skull«.
Formanalys av foster-EKG som komplement till CTG utvecklades i Sverige på 1990-talet och har efter positiva studierapporter blivit en kommersiell framgång.
Enligt en svensk studie i Lancet kan metoden, kallad STAN, minska antalet fall av foster­asfyxi och behovet av obstetriska ingrepp. Dessa positiva resultat har ifrågasatts efter rapporter om att allvarliga asfyxifall har missats på STAN. Enligt en utredning gjord på uppdrag av universitetet i Lund kan studiedata ha friserats i riktning mot ett mer positivt utfall för STAN. Författargruppen, där flera framstående obstetriker ingår, menar att det rör sig om enstaka slarvfel som inte påverkar resultatet.
Anklagelser om forskningsfusk är i dag så belastande att de kan ödelägga karriären även för högt ansedda forskare. De som utpekats i media kan bli avstängda från arbetsuppgifter eller förtroendeuppdrag som inte ens har samband med det aktuella fallet. Man anses skyldig tills motsatsen bevisats.

Rättssäkerheten för de involverade, forskningens anseende och inblandade patienters oro talar för att anklagelser om oredlighet i forskning bör utredas skyndsamt och av en oberoende instans. Något sådant organ finns inte längre i Sverige. Vetenskapsrådets ofta kritiserade oredlighetsgrupp, som tidigare hade denna funktion, är i praktiken nedlagd. En ny oberoende expertgrupp med oklar sammansättning och startdatum finns bara som en regeringsproposition.