Sedan maj i år måste restaurangkedjor i New York ange kaloriinnehållet i samtliga produkter på menyn. I september kom liknande regler i San Francisco, och inom kort kommer dessa att gälla i hela Kalifornien. Hur mycket kalorier restaurangkedjornas mat egentligen innehåller har överraskat både konsumenter och nutritionister. Enligt studier underskattar kostexperter kaloriinnehållet i snabbmat med i genomsnitt 40 procent.
Hamburgare har i Sverige fått symbolisera onyttiga kalorier, men kalorideklarationerna visar att det finns andra minst lika energirika anrättningar. Kaffe kan innehålla upp till 600 kalorier, »hälsosamma« frukt­smoothies över 1 000 och en pizzaportion 2 000.
Det är inte förvånande att så många studier rapporterat samband mellan att äta ute och högt BMI. Sedan 1970-talet har befolkningens kaloriintag stigit med cirka 15 procent, enligt statistik från amerikanska jordbruksverket USDA. Denna ökning sammanfaller med ett ökat uteätande. Den tydligaste ökningen av kaloriintaget när man äter ute har rapporterats hos barn och ungdomar.

New Yorks hälsokommissionär, som genomfört kalorideklarationen, är optimistisk när det gäller möjligheterna att minska antalet överviktiga och diabetiker – ett antagande som dock har visst fog för sig.
Studier där man undersökt om beställningar på en snabbmatskedja påverkas av kalorideklarationer visar att över 30 procent av konsumenterna väljer mindre kaloririka och mer hälsosamma rätter när kaloriinformationen finns på menyn.
Om Europa kommer att följa New Yorks exempel är oklart. I Storbritannien har motsvarigheten till Livsmedelsverket satsat på frivilliga kalorideklarationer, något som amerikanska bedömare inte tror på (BMJ 2008;337:a2229).