I förra veckan samlades Läkarförbundets fullmäktige och beslutade om inriktning för kommande års verksamhet. Ett ovanligt digert program med 74 motioner gjorde att vi inte hann diskutera den framlagda propositionen om revidering av våra etiska regler. Detta får vänta till nästa års fullmäktige.
Motionerna bidrog till intensiva diskussioner, och resultatet blev i några fall nya konstruktiva förslag. Läkarförbundet ska utarbeta en strategi för läkare som blivit förföljda i medierna. Dessutom måste vi informera tydligare om vikten av kompletterande försäkringsskydd gällande förtal i medier.
I revisionen av det sjukvårdspolitiska programmet ska vi överväga att utforma krav på en nationell vårdplatsgaranti som en ny lösning på ett gammalt problem. Introduktion av utländska läkare fungerar i dag inte optimalt och Läkarförbundet ska tillsammans med extern aktör ta fram kurs i sjukvårdskultur.
Detta och mycket annat bidrog till ett konstruktivt fullmäktige, och vi har många spännande uppgifter att lösa det kommande året.