När jag kom till Läkartidningen som chefredaktör i september 2005 var det med en viss bävan, som det alltid är när man börjar på något nytt. Journalistik är mitt yrke, men att ta ansvaret för en tidning där det vetenskapliga materialet utgör en så stor del kan skaka om den starkaste.
Josef Milerad gjorde det dock lätt. Med tålamod och humor lotsade han mig genom den för en utomstående ibland gåtfulla värld som är den medicinska världens och med humor och tålamod fann han sig i de – ibland kanske galna – förslag till förändringar jag presenterade.
Nu har Josef lämnat oss för andra spännande uppgifter och ledningen för den vetenskapliga redaktionen ser ut så här:
Jan Östergren är medicinsk huvudredaktör på deltid. Jan är docent, specialist i internmedicin/kardiologi och förste livmedikus och har suttit i den medicinska redaktionen sedan 1998. Han beskriver sig själv i sin spalt nedan.
Samtidigt skapas en ny tjänst i tidningen, medicinsk redaktionschef. På den platsen kommer i mitten av mars att återfinnas med dr Stefan Johansson. Han är 42 år och biträdande överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Stefan disputerade våren 2008 på avhandlingen »Very preterm birth – etiological aspects and short and long term outcomes«.

Tillsammans ska vi – hela redaktionen – under 2009 fortsätta bygget på Sveriges ledande medicinskt vetenskapliga tidskrift.
Välkomna att följa med oss.


Jan Östergren, medicinsk huvudredaktör, Läkartidningen



Stefan Johansson, medicinsk redaktionschef, Läkartidningen