Efter en härlig ledighet är nu vardagen tillbaka med nya utmaningar. Många funderar över effekterna av den ekonomiska kris som världen befinner sig i och hur den kommer att påverka oss. För landstingen märks försvagningen av arbetsmarknaden i form av minskat skatteunderlag, och ekonomin försämras också på grund av ökat kostnadstryck.
För att uppnå balans i ekonomin måste de flesta landsting redan i år antingen sänka kostnaderna, dvs minska personalen, eller höja skatten. Det kommer troligen att innebära fler stängda avdelningar och minskat antal vårdplatser. För att landstingen ska kunna möta växande sjukvårdsbehov, korta dagens vårdköer samt våga behålla medarbetarna måste regeringen öka statsbidragen. Läkarförbundet anser att en permanent nivåhöjning på totalt åtta miljarder per år är nödvändig redan från 2010. Detta är sannerligen den största utmaningen vi står inför i år.
En annan stor utmaning är införandet av vårdvalssystem i primärvården. Om regeringens proposition antas av riksdagen ska alla landsting ha infört vårdval senast vid årets slut. För läkarna kommer det att innebära stora förändringar, och Läkarförbundet kommer att noga följa utvecklingen. Vi har gjort en första analys av de tre system som redan finns, och vi kommer att presentera resultatet i början av februari.
Det är viktigt att alla olika system som nu växer fram noga analyseras och att de mest positiva egenskaperna förs fram som goda exempel.

Många läkare kommer nu att lämna landstingen som arbetsgivare och bli antingen egna företagare eller anställda i privata bolag. Detta har vi arbetat för under många år, och det finns många fördelar med att ha en mångfald arbetsgivare att välja mellan. Men det kan också innebära minskad trygghet.
Läkarförbundets lokalfackliga arbete bygger på att s k facklig tid avsätts från landstingsanställningar – detta kan dock inte användas för att stödja kolleger i privat sektor. För att fortsatt kunna stödja dessa läkare har förbundet tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att se över samordningen av facklig service, med fokus på hur hjälp till privatanställda medlemmar kan organiseras.
En utmaning som är vardag för många läkare är möjligheten att hitta sängplats till alla patienter. Tyvärr är detta ett fortsatt stort problem på de flesta sjukhus i landet. Det finns mycket statistik som styrker det allvarliga problemet, bl a har OECD visat att Sverige tillsammans med Finland har lägst antal vårdplatser inom korttidsvård per 1 000 invånare. Om nedskärningarna fortsätter drabbar det främst patienter och anhöriga, men också läkare och övriga medarbetare får sämre förutsättningar att sköta sitt jobb. Denna fråga har varit aktuell på varje fullmäktigemöte de senaste åren.
Det är nu oerhört angeläget att vårdgivare lokalt fortlöpande registrerar och redovisar utlokaliserade patienter och överbeläggningar. Läkarförbundet ska i år fortsatt driva frågan om adekvat antal vårdplatser på rätt vårdnivå med rätt kompetens, bl a genom att lansera idén om en nationell vårdplatsgaranti.
Vårdplatsbristen påverkar läkares arbetsmiljö negativt. Läkarförbundet ska under året genomföra en stor arbetsmiljöenkät och rikta uppmärksamheten på de kritiska faktorerna i läkarnas arbetsmiljö. En jämförelse kommer att göras med tillståndet för tio år sedan.

En utmaning för hela läkarkåren är att få fler läkare som chefer i formella ledarbefattningar i hälso- och sjukvården. Många uppfattar att läkarna har förlorat inflytande, bl a därför att andelen chefer som är läkare sjunkit. Vi fick i uppdrag av fullmäktige att klargöra hur situationen ser ut, och vi ska utreda och analysera om och varför läkares kompetenser inte upplevs som attraktiva vid chefstillsättningar eller om och varför läkare själva inte upplever chefsbefattningar som attraktiva.
Under året kommer vi att påbörja arbetet inför avtalsrörelsen 2010. En av de tydligaste orsakerna till att man blir medlem i Läkarförbundet är att man vill ha stöd för att få en bra löneutveckling.
Vi har i verksamhetsplanen för 2009–2011 antagit två viktiga och utmanande mål. Löneutvecklingen för läkare ska årligen vara bättre än den genomsnittliga löneökningen på den svenska arbetsmarknaden, och könsrelaterade löneskillnader ska upphöra. Detta kräver hårt arbete från fackligt förtroendevalda men även från alla medlemmar.
Vid fullmäktigemötet biföll vi två motioner som innebär att vi dels ska utbilda fackligt förtroendevalda i den traditionella förhandlingsmodellen, dels ska ta fram kurser för att utbilda medlemmar i förhandlingsteknik.
Läkarförbundet fortsätter arbeta med »PS.«, patientsäkerhetsprojektet, där förbundet ska utveckla en närmare dialog med medlemmarna för att öka arbetet med patientsäkerhetsfrågor och dessutom samordnat förbättra kommunikationen inom hela förbundsorganisationen.