Hårda sparbeting riskerar att ödelägga delar av hälso- och sjukvården. Det visar inte minst beskedet i veckan om en kraftig personalminskning på Karolinska universitetssjukhuset.
Större delen av landets hälso- och sjukvård står inför hårda besparingar, och i år tvingas över hälften av landstingen att dra ned på verksamheten eller höja skatten för att nå balans i ekonomin. Det betyder färre sysselsatta, än färre vårdplatser, längre vårdköer och försämrad patientsäkerhet. Besparingarna riskerar också att reducera den forskning och undervisning som bedrivs för att utveckla vården.
Läkarförbundet kräver att regeringen ger besked om statligt stöd som innebär en permanent höjning av de generella statsbidragen. Syftet är att ge landsting och sjukhus förutsättningar att klara lågkonjunkturen och finanskrisen, som innebär lägre skatteintäkter till hälso- och sjukvården.
Det generella statsbidraget skulle behöva höjas med totalt cirka 5 miljarder kronor år 2009 och med ytterligare 3 miljarder kronor år 2010.