I förra årets sista nummer tackade Josef Milerad för sig efter 9 år som medicinsk chefredaktör. Jag har äran och nöjet att efterträda honom, på deltid och med titeln medicinsk huvudredaktör. Jag fortsätter mitt »civila« arbete som universitetslektor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och håller på så sätt nära kontakt med sjukvård, undervisning och forskning i klinisk miljö. Jag är glad att få behålla de gamla medarbetarna i den medicinska redaktionen och att den även förstärks med nya medarbetare.
Att ta över efter Josef blir inte lätt. Josefs engagemang och insatser har betytt mycket för det viktiga vetenskapliga innehållet i tidningen. Det fortsatta arbetet i den medicinska redaktionen kommer att inriktas på att utveckla och förstärka detta. Läkartidningen är till stor del en tidning som bygger på läsarnas engagemang och bidrag. Jag hoppas att ni även fortsättningsvis kommer att sända in artiklar för publicering, delta i debatten, kommentera artiklarna på webben samt känna er fria att komma med synpunkter på tidningens vetenskapliga innehåll.

Den medicinska forskningen i Sverige är trots svårigheter i hård internationell konkurrens fortfarande framgångsrik och förmedling av ny medicinsk kunskap till läkarkåren är viktig. Detta är något vi vill spegla i Läkartidningen.
Så fortsätt följa oss, 2009 lovar att bli ett spännande år.