Förra veckan publicerade Socialstyrelsen granskningen av fallet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Rapporten har inte kunnat visa att några fel begåtts vid vården av den lilla flickan. Det är ett positivt besked. Tyvärr kvarstår flera frågetecken kring läkemedlet tiopental.
Nu har det gått sju månader sedan polisen anhöll vår kollega på arbetsplatsen och fortfarande pågår förundersökningen. Åklagarens förundersökning lämnar mycket övrigt att önska, liksom det dramatiska gripandet, häktningen, den inledande bristen på medicinskt underlag och det extremt utdragna förloppet.
Många har påverkats starkt av händelserna. Givetvis allra mest föräldrarna till flickan. Men också den utpekade läkaren som inte kunnat arbeta under denna tid är naturligtvis beroende av att den rättsliga processen snart får ett slut. Över hela landet har andra läkare oroats över om den praxis vi arbetar efter vid vård i livets slutskede inte är korrekt. Tyvärr kan detta ha drabbat patienter som inte fått optimal behandling.
Nu när Socialstyrelsens granskning är klar har en viktig pusselbit lagts fram. Nu vill vi se att processen kommer till ett snabbt avslut.