Denna vecka har Läkarförbundet sitt årliga fullmäktigemöte. Det är nu förbundets politik ska formas och fastslås för de närmaste tre åren. Intresset för att motionera till fullmäktige är fortsatt stort, även om det inte slår förra årets rekord.
Som inledningstalare har vi bjudit in Lars-
Erik Holm, general­direktör för Socialstyrelsen, eftersom patientsäkerhet är, och har varit, en av våra viktigaste prioriteringar under året.
Framför oss har vi nästa nationella patientsäkerhetskonferens i början av februari. Vårt PS-projekt avslutas i dess nuvarande form och ska avrapporteras på mötet. Styrgruppen presenterar också en avslutande film om arbetet med patientsäkerhet.
Läkarförbundet avlämnar sitt yrkande till SKL veckan före jul. Vi tar även emot deras yrkande. Fullmäktigemötet ligger alltså tidsmässigt i upptakten till avtalsrörelsen. Därför kan vi förvänta oss en hel del diskussioner om de kommande förhandlingarna.
En motion tar upp en fråga som borde vara obsolet, nämligen jämställda löner. Tyvärr har arbets­givaren inte lyckats lösa detta. Som facklig part måste vi därför ta ett avgörande tag i frågan om jämställda löner för att komma till ett avslut.

En intressant fråga, delvis ny för förbundet, kommer från två motionärer och rör karriärcoachning för våra medlemmar. Det erbjuds redan i flera andra Saco-förbund. Vissa har anställt särskilda karriärcoacher med specifik kompetens, medan andra förbund anlitar externa aktörer.
Styrelsens förslag är att vi utreder medlemmarnas behov av karriärstöd och hur detta stöd skulle utformas för att ge mest för pengarna.
Många läkare vill arbeta längre än till 65 års ålder. På grund av läkarbrist är de inom vissa specialiteter hett eftertraktade. Enligt LAS har en arbetstagare rätt att ha kvar sin anställning till utgången av den månad då han eller hon fyller 67 år. Dock försämras villkoren betydligt, då personer som fyllt 67 år inte längre omfattas av LAS.
Nu måste en anställd lämna anställningen om arbetsgivaren vill det. Arbetsgivaren behöver inte anföra några speciella skäl. Men om arbetsgivaren och arbetstagaren är överens om fortsatt­anställning är det möjligt att omreglera anställningen till en visstidsanställning.
Reglerna kring pensionsålder kommer säkert att förändras i framtiden med större krav på arbete hög­re upp i åldern. Arbetsvillkoren måste dock fram till pensionen vara så goda att arbetstagare har psykisk och fysisk möjlighet att stanna kvar i en för dem attraktiv anställning.
Det har varit mycket fokus på primärvården under senare år. Den största sjukvårdspolitiska förändringen av primärvården pågår nu med vårdvalets införande. Ändå har inte de ekonomiska resurserna följt med. Sjukvårdens ekonomiska resurser är otillräckliga. Läkarförbundet har på flera olika sätt verkat för mer pengar till sjukvården.
I vårt sjukvårdspolitiska program »Vårdval i primärvården«, som lanserades i januari, finns ett tydligt ställningstagande för mer resurser till primärvården. Vårdpengsbeloppen måste baseras på att en allmänläkare på heltid ansvarar för 1 500 invånare. I dag tar allmänläkare ansvar för 2 000 patienter, så det behövs en väsentlig förstärkning av resurser.
Flera motioner rör förbundets interna organisation, reduktion av medlemsavgift för vissa grupper, förändrad organisationsstruktur, fördelning av centralstyrelsens delegater, andra styrelseuppdrag för presidiet med mera. Inte minst spännande är motionen som föreslår att Läkarförbundet utreder möjligheten av ett samgående mellan Läkarförbundet och Läkaresällskapet.

Då flera av motionerna återkommer genom åren och visar på interna spänningar och motsättningar är det viktigt att vi nu tar ett större och samlat grepp över dessa frågor. De senaste årens förändringar i sjukvårdsstrukturen har inneburit ett förändringstryck på Läkarförbundet och vår organisation.
Motionärerna pekar på att det finns en drivkraft att optimera förbundsstrukturen för att kunna möta alla medlemmars behov i denna föränderliga värld. Ett antal omvärldsfaktorer och en ökad intern medvetenhet och debatt bidrar till att centralstyrelsen vill göra ett grundligt analysarbete av såväl omvärldsfaktorer som förbundets nuvarande position.
Därefter kan det utredas i vilken riktning förbundet bör utvecklas och organiseras i framtiden. Centralstyrelsen föreslår därför fullmäktige att låta styrelsen göra denna grundliga analys och presentera resultatet vid nästkommande fullmäktigemöte, samt om möjligt ange alternativa vägval.
Vi ser alltså fram emot ett mycket spännande fullmäktigemöte som sätter ramarna för kommande års arbete!