Läkarförbundet har analyserat den partsgemensamma lönestatistiken från november 2009. Återigen kvarstår skillnaden i lön mellan män och kvinnor, mestadels till kvinnornas nackdel.
Vid en jämförelse mellan samtliga mäns och kvinnors snittlöner är skillnaden 6 000 kronor till männens fördel. Jämfört med året innan har skillnaden ökat med cirka 200 kronor. Detta trots att kvinnorna har haft en procentuellt något bättre löneutveckling.
Löneskillnaden förklaras fortfarande av rådande ålders- och befattningsstruktur. An­talet chefer och överläkare är betydligt större bland männen och väger därmed upp lönen för samtliga män. Löneskillnaderna består dock vid en jämförelse befattningsvis.
Att osakliga löneskillnader ska försvinna är en fråga som vi drivit under flera år. Tyvärr verkar ansträngningarna ha varit otillräckliga. I årets avtalsrörelse yrkade vi därför på att en årlig lönekartläggning ska föregå den årliga lönerevisionen, något som SKL avfärdade. Arbets­givarna måste nu ta ett större ansvar inom detta angelägna område. I det partsgemensamma arbetet fortsätter vi att driva frågan om årlig lönekartläggning.