För våra medlemmar är det av stor betydelse att Läkarförbundet är med och påverkar samhällsutvecklingen för en bättre hälso- och sjukvård. Kort sagt, att på olika sätt bedriva opinionsbildning för förbundets hälso- och sjukvårdspolitik; en politik som är till gagn för både patienter och läkare. Kanske är det särkilt viktigt att arbeta med påverkan nu under ett valår.
Som ett led i detta har Läkarförbundet valt att för sjunde året i rad delta under Almedalsveckan. Representanter för Läkarförbundet kommer att vara på plats i Visby för att föra fram läkarnas perspektiv, vilket görs bland annat genom deltagande i seminarier och paneldebatter. Dessutom finns möjlighet att på ett mer otvunget sätt bolla idéer med politiker, tjänstemän och andra opinionsbildare som senare kan vidareutvecklas och knyta för all opinionsbildning så betydelsefulla – också informella – kontakter som kan bli till kommande allianser.
I år har vi bland annat valt att samla politiker, tjänstemän och vårdpersonal kring fyra av Läkarförbundets egna seminarier, plus ett mingel. En debatt anordnas också tillsammans med Vårdföretagarna. Liksom tidigare år sker evenemangen i kårhuset Rindi som delas med Saco och de andra Saco-förbunden.

På onsdagen öppnar vi med ett seminarium om det framtida ledarskapet i välfärdssystemen.
I takt med att kraven ökar på vad välfärden ska åstadkomma blir ledarskapet allt viktigare. Utmaningen ligger i att få ut mer av välfärdssystemen. Stora kliv i teknik- och metodutveckling har inte lett till motsvarande framsteg inom organisations- och ledarskapsutveckling.
Samma dag anordnas ett seminarium om den nya sjukförsäkringen. Här diskuteras bland annat effekterna efter två år med fasta tidsgränser i sjukförsäkringen, hur reglerna fungerat i praktiken och vad som kan förbättras.
På torsdag förmiddag anordnas ett seminarium där äldreminister Maria Larsson medverkar. Vi kommer då att presentera nya förslag för en bättre äldrevård. Många av dagens problem beror på det tudelade huvudmannaskapet och bristande satsning på primärvården.
Vad som fordras för att höja vårdkvaliteten för många äldre patienter är en väl fungerande primärvård, en utbyggd öppen specialistvård och förutsättningar för bättre samverkan.
För att åstadkomma bättre samverkan mellan huvudmännen och mellan de olika vårdnivåerna vill Läkarförbundet att en tjänst som kommunöverläkare inrättas i varje kommun: en läkare som har ett särskilt och övergripande ansvar för äldres hälso- och sjukvård.
Efter lunch på torsdagen arrangerar Läkarförbundet tillsammans med Vårdföretagarna en debatt mellan Birgitta Rydberg (FP) och Ilija Batljan (S). En av frågorna är hur Stockholms vårdvalsmodell kommer att se ut efter valet om alliansregeringen respektive oppositionen vinner valet.
Enligt Läkarförbundet skulle en bra vårdvals­modell lösa en del av dagens problem inom hälso- och sjukvården. Ersättningssystemen måste då utformas så att äldre och personer med stort vårdbehov inte missgynnas. Den fasta vårdpengen måste vara hög och täcka minst 70 procent av vårdgivarnas normala kostnader, anpassat efter beräknad vårdtyngd.
Det här är några exempel på aktuella och viktiga hälso- och sjukvårdsfrågor för oss läkare att göra vår röst hörd om, också i Almedalen.