Många unga läkare tävlade i våras om de åtråvärda AT-platserna. Några hade nyss avslutat studierna, andra hade vikarierat för att öka sina chanser att få AT. Vissa väntade att söka, då bristen på AT-platser tvingat fram ett system där chansen att få AT direkt efter examen är liten.
Vägen till specialist är lång. Varje enskild del av kompetensutvecklingen från nyantagen läkarstudent till färdig specialistläkare måste hålla en hög utbildnings- och tjänstgöringskvalitet så att läkaren har goda möjligheter att tillgodogöra sig kunskap.
I de nya föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2008:17) om läkarnas specialiseringstjänstgöring finns krav på att vårdgivaren ska ha dokumenterade rutiner för hur verksamheter med specialiseringstjänstgöring regelbundet ska granskas genom externa inspektioner.

Sveriges läkarförbunds och Svenska Läkaresällskapets stiftelse för utbildningskvalitet (SPUR) anordnar inspektioner för att kartlägga både allmäntjänstgöringens och specialiseringstjänstgöringens struktur och process.
Extern granskning medför att de utbildande enheterna håller hög kvalitet. Det gagnar den enskilda läkaren och bidrar till patientsäkerheten. Även universitet som bedriver läkarutbildning omgärdas av ett omfattande regelverk som måste följas för att få utbilda läkare.
Det är därför svårt att förstå att verksamheter med allmäntjänstgöring inte har samma krav att se till och kunna uppvisa hög utbildningskvalitet. I dag kan dessa verksamheter på eget initiativ granskas genom AT-SPUR. Statistiken visar dock att det enbart är en bråkdel av Sveriges AT-orter som granskas externt.
Kanske är det de verksamheter som främst behöver granskning som i dag inte prioriterar det. Incitamentet för granskning av en verksamhet som har lätt att attrahera AT-läkare torde vara lågt.
Genom att erbjuda goda villkor och hög utbildningskvalitet kan verksamheter konkurrera om ST-läkare. AT skiljer sig från ST. Den enskilde läkaren måste genomgå AT, och då AT-tjänsterna är begränsade i antal kan läkare bli tvungna att acceptera en AT-tjänst som har undermålig kvalitet för att snabbare bli legitimerade och kunna påbörja ST.
Obligatorisk extern granskning av AT skulle kunna underlätta situationen och borga för en allmäntjänstgöring av hög kvalitet. Läkare skulle veta att deras AT håller måttet och arbetsgivare skulle bli tvungna att vidta åtgärder som skulle förbättra situationen avsevärt för landstingets eller regionens alla AT-läkare.
Det är dags att utreda frågan om obligatorisk extern granskning av verksamheter med allmäntjänstgöring.