Att det finns föreskrifter, rekommendationer och målbeskrivningar för läkares specialiseringstjänstgöring innebär inte per automatik att de omsätts i verklighet.
För det krävs rätt förutsättningar inom verksamheterna och stort engagemang från professionens sida.
Den nya modellen för ST gäller för läkare legitimerade efter den 1 juli 2006. Drygt fyra år senare är verksamhetschefer, studierektorer, handledare och ST-läkare djupt engagerade i att uppgradera tidigare ST och utveckla nya rutiner kring ST. Den otåliga kan nog tycka att det mesta borde vara på plats nu, men det tar tid att vända en atlantångare. Vi ska också komma ihåg att regelverket kring nya ST började gälla först den 1 september 2008.
Många har kommit långt. Några har en bit kvar innan systemen har satt sig. Den pålästa handledaren har kunnat konstatera att det är en utmaning att leva upp till åtagandet, vilket vi har kunnat läsa i Läkartidningen under sommaren.
Specialitetsföreningar och verksamhetsföreträdare har flitigt diskuterat hur de tre kompetenserna kommunikation, vetenskap och ledarskap bäst tillgodoses – föga förvånande med diametralt olika ingångar i frågan.

Diskussioner inom professionen och mellan olika aktörer knutna till tjänstgöringen är stimulerande och viktiga för utvecklingen. Ingen kommer att ensam kunna utforma Sveriges bästa ST. Genom att utbyta tankar och idéer och lära av varandra kan vi successivt skapa en riktigt bra ST.
Till det behövs mötesplatser. En tummelplats för att lära, knyta kontakter och få inspiration är kongressen »Framtidens specialistläkare«. Kongressen gick av stapeln i Region Skåne för två veckor sedan – inhyst i den nya Malmö Arena.
På plats fanns 1 100 ST-läkare, studierektorer, handledare och andra deltagare samt en mängd spännande föreläsare och gäster. Det kan nämnas att landstingens och regionernas alla personaldirektörer samlades under kongressen och passade på att ta pulsen på landets ST-läkare.
Under tre dagar pågick ett fullspäckat program med intressanta föreläsningar, workshops och kurser på temat kommunikation, vetenskap och ledarskap – kompetensområden som förenar alla specialiteter.
Fulltankade med inspiration kunde ST-läkarna åka hem med kursintyg, utformat enligt Socialstyrelsens riktlinjer för ST, och laddade med ny kraft och en och annan fräsch idé.

En känd skånsk politiker uttryckte en gång att Region Skåne var högst upp i karriärens näringskedja. Han sa: »Om man är duktig så kommer man förr eller senare till Stockholm, och är man extra duktig så kan man rekryteras till Region Skåne.« Om det har någon förankring i verkligheten lär vara osagt. Men ett arrangemang av denna kaliber visar på hög ambitionsnivå.
Det är bara att uppmana fler landsting och regioner att skapa egna mötesplatser för intellektuellt utbyte.
Den andra helt avgörande komponenten för att lyckas förändra, utveckla och förbättra ST är engagerade och drivande individer inom professionen. Våra studierektorer är nyckelpersoner i detta arbete.
Läkarförbundet hade förlagt studierektorsdagen till kongressen och inledde med information om förändringarna inom Spur:s inspektionsverksamhet. Jesper Persson, avgående ordförande i Spurex, Spur-experterna, och nestor inom verksamheten, avtackades efter ovärderliga insatser under 15 år.
Han har varit primus motor i arbetet med att anpassa inspektionerna till nya ST. Stafettpinnen lämnar han över till ytterligare en av Skånes stora söner, nämligen Ola Björgell, övergripande studierektor för AT och ST i Region Skåne.
Det borgar gott för framtiden. För även om det satsas stora resurser och intentioner, och visioner, är aldrig så goda – det avgörande är att någon genomför förändringarna.
Seriöst satsade resurser och en profession som påverkar med kunskap och kompetens – det är ingredienserna i en starkare och stoltare ST.