I en ledare i DN attackerar Hanne Kjöller läkarkåren. Hon har visserligen rätt i att Försäkringskassan är missnöjd med läkarkårens svårigheter att fylla i de medicinska underlag som de behöver för att handlägga sjukskrivningar. Men att som hon påstå att det skulle bottna i att Sveriges läkare är »obildbara eller bara föraktfulla« är ett svepande och osant påstående om en hel yrkeskår. Försäkringskassan vill ha utlåtande om vilka sysslor patienten inte klarar och varför. Det är många gånger resonemang som ligger utanför medicinens domäner. Därför tvekar förstås seriösa läkare att intyga vad som ligger utanför deras kompetens.

Läkarkåren har drivit frågan om förbättrade rutiner vid sjukskrivning och efterfrågat snabbare och mer rättssäkra processer. Varför läkarkåren skulle demonstrera makt mot Försäkringskassans anställda via en »fuck-you«-föreställning är också en fullständigt obegriplig anklagelse av Hanne Kjöller.

Tvärtom pågår sedan flera år ett samarbete med Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och landsting för att förbättra kommunikationen så att tillämpning av reglerna i sjukförsäkringen och rutiner för hantering av medicinska underlag blir så genomtänkta och väl utformade som möjligt. Hittills har Läkarförbundet inte fått gehör för alla krav, men samarbetet fortsätter.
Läkarkåren är både bildbar och engagerad. Vi värnar våra patienters rättigheter och klär gärna skott för det.

Läs hela repliken till Hanne Kjöller på
www.lakarforbundet.se