Jag önskar ett gott utfall i avtalsrörelsen. Läkarlöner måste vara konkurrenskraftiga och motsvara det ansvar och de krav som ställs på oss läkare. Våra arbetsvillkor måste bli mer flexibla för att i högre grad passa våra individuella förutsättningar att kunna göra det bästa jobbet. Läkares arbete måste gå att kombinera med familjeliv. Äldre läkare måste motiveras att stanna länge i arbetslivet för att tanka över sitt kunnande genom att få uppmuntrande villkor och lön.
Vi är övertygade om att kända och diskuterade lönekriterier, relevanta för läkare, kan leda till bättre resultat i verksamheten. I övrigt har vi ett enträget önskemål om förbättrade ersättningar för bundenhet under beredskap samt om att osakliga skillnader i lön mellan kvinnliga och manliga läkare ska elimineras.
Läkarförbundets yrkande till motparten lämnades strax före jul. Förhoppningsvis är ett nytt avtal med bra innehåll på plats när det gamla löper ut i april.

Jag önskar bättre villkor för fortbildning. Det är av stor vikt att läkares villkor för fortbildning förbättras. Fortbildning och verksamhetsutveckling ska vara ett naturligt inslag i läkares vardag. Tid måste avsättas för kompetensutveckling och handledning av yngre. Den stora generationsväxling som nu sker innebär att än mer tid för måste reserveras för detta ytterst viktiga ändamål.
I villkoren för vårdvalet måste fortbildning och handledning speciellt definieras. Maskiner måste servas, läkare måste fortbildas.

Jag önskar en förbättrad patientsäkerhet. Patientsäkerhet är ett ämne som per definition ingår i läkarens profession. Läkarförbundet har följaktligen ständigt frågan på bordet. I år önskar jag att vår patientsäkerhetsdiskussion ska bli än mer konkret och vetenskapligt förankrad. Att skrämmas med ogrundade antaganden om sjukvårdens farlighet är fel. Sjukvården riskerar att få ett oförtjänt dåligt rykte. Allmänheten får intrycket att det är förenat med livsfara att åka till akuten. Detta år önskar jag bättre prospektiva undersökningar och en mer nyanserad bild, för säkerhetens skull.

Jag önskar bättre arbetsmiljö för läkare. Vi har fått avsevärt kortare vårdtider, färre vårdplatser, högre tempo, större enheter, en ökad grad av standardisering och en tilltagande känsla bland oss läkare att vi inte har tillräckligt med inflytande över det egna arbetet. Vi tycker heller inte att vi har tillräckligt bra stöd från våra chefer. Undersökningar bekräftar att förbundets arbete för att öka läkares inflytande behövs.
Läkarförbundet är en av initiativtagarna till en omfattande arbetsmiljöundersökning. Resultaten är viktiga, och den öppna databasen möjliggör en rik källa för att väga faktorer i läkares arbetsmiljö. Förhoppningen är att data ska kunna bidra till ett bättre samtal om läkares arbetsmiljö och sjukvårdens utveckling.

Jag önskar mindre överbeläggning och utlokalisering av patienter. Överbeläggning och utlokalisering av patienter har blivit allt vanligare på landets sjukhus vilket innebär allvarliga risker för patienterna. Överbeläggningar är också en viktig arbetsmiljöfråga. Det är därför glädjande att sanningen »att överbeläggningar finns« accepterats som något mer än bara gnäll från läkarhåll.

Jag önskar mer klinisk forskning. Inför regeringens forsknings- och innovationspolitiska proposition nästa år har Läkarförbundet flera goda förslag. Vi vill lyfta fram främjandet av karriärvägar, forskningens och de kliniska prövningarnas plats i sjukvården och inte minst ALF-medlens roll i den framtida kliniska forskningen.
Forskningens meritvärde måste öka så att en forskarkarriär ses som en lockande yrkesbana för läkare. Läkarutbildningen behöver också tydligare forskningsanknytning.

Jag önskar fler specialister i allmänmedicin. Det här är nödvändigt för att primärvården ska klara av sitt viktiga uppdrag. Jag önskar en större och bättre läkarmedverkan i vården av de sjuka äldre. För det behövs även andra specialister som geriatriker och psykiater. Generellt krävs högre kompetens och bättre ledning i äldreomsorgen. Kommunöverläkare med befogenheter att övervaka vården av de äldre i särskilda boenden skulle kunna hjälpa till att förbättra läget.
Jag har förstås ytterligare önskningar inför nästa år, men nöjer mig här med dessa.
Härutöver önskar jag alla medlemmar i Läkarförbundet ett riktigt gott nytt år!