På omslagssidan till Läkartidningen 7/2007 ställs frågan »Vilka nya vacciner ska vi ha?« med anledning av en i samma häfte publicerad artikel under vinjetten Klinik och vetenskap [1].

För närvarande bedriver GlaxoSmithKline en intensiv marknadsföring av det av dem saluförda orala rotavirusvaccinet Rotarix [3], som uppges skydda späda barn mot rotavirusgastroenterit efter att ha givits två gånger. I januari 2007 har Läkemedelsverket informerat om att Rotarix och RotaTeq, som ger skydd mot rotavirusinfektion blivit godkända i Sverige [2].
Ett effektivt och rätt anbringat vaccin mot rotavirus har länge varit efterlängtat. Den 13 februari 2007 har dock Food and Drug Administration (FDA) i USA spritt kännedom om att 28 späda barn, som immuniserats med det levande orala pentavalenta rotavirusvaccinet RotaTeq och som saluförs av Merck & Co, i anslutning därtill insjuknat i invagination. Detta meddelande har omedelbart följts av viss tveksamhet inför denna åtgärd. Då det enligt FDA inte kan uteslutas att åtminstone en del av de diagnostiserade fallen av invagination orsakats av vaccinationen har American Association of Pediatrics (AAP) den 14 februari 2007, dvs dagen efter FDAs meddelande, underrättat sina ledamöter om de inträffade fallen av invagination [4].

I en skrivelse rekommenderas barnläkarna att anmäla alla inträffade fall av invagination. De anmodas också att meddela föräldrarna till barn som vaccinerats mot rotavirus att omedelbart höra av sig om barnet inom några veckor skulle få symtom som kan vara tidiga tecken på invagination, såsom buksmärtor, kräkningar, diarré, tarmblödningar eller abnorma tarmrörelser.
Det är ännu oklart om det finns ett kausalt samband mellan vaccinationen mot rotavirus och uppkomsten av invagination. Möjligheten finns dock att vaccinet reagerar med någon befintlig tarmbakterie, varefter en lokal peptid, såsom LL37, utlöser en inflammatorisk reaktion.

Även om det i vårt land saluförda rotavirusvaccinet framställs av en annan producent än det i USA, finns dock alla skäl till att även vi uppmärksammar att det kan föreligga ett samband mellan rotavirusvaccination och invagination. Det är därför angeläget att även vi följer AAPs rekommendation att anmäla alla säkra och eventuella fall av invagination som debuterar i anslutning till vaccination mot rotavirus.