Regeringen förbereder förändringar som innebär att arbetsgivaren ska, såvitt jag förstår, efter eget omdöme kunna begära förstadagsintyg.
Förslaget avslöjar:
Total okunskap om nuvarande ordning där arbetsgivaren har lagstadgat ansvar att initiera rehabilteringsutredning vid upprepad korttidsfrånvaro (fler än sex gånger per år). I detta ska ju företagshälsovården vara inblandad.
Total nonchalans för vad som är medicinskt nödvändiga uppgifter för primärvård och på akutmottagningar.
Total nonchalans för ökad smittrisk. Gastroenteriter, influensor, snuvor ska i första hand kureras utan sjukvårdsinblandning. Den stora majoriten av befolkningen är kapabel att bedöma såväl arbetsförmåga som vårdbehov.

Att tvinga folk att söka läkare för intyg innebär i sin tur att allmänheten sekundärt kommer att söka i än högre grad för tillstånd som lämpar sig för egenvård.
Några »fuskare« kommer inte att upptäckas.
Det är arbetsgivarens och Försäkringskassans uppgift att upptäcka upprepad korttidsfrånvaro på tvivelaktiga grunder; sjukvården ska inte belastas med detta väsentligen icke-medicinska problem.
En arbetsgivare som inte kan upptäcka tecken till missbruk hos anställda bör höja sin personaladministrativa kompetens snarare än att skicka folk till doktorn.