Björn Hammarskjöld är starkt engagerad mot manlig omskärelse. Detta är värt all respekt. Tyvärr har detta engagemang påverkat hans förmåga att lyssna till och förstå de kommentarer jag gav i ett samtal i radioprogrammet »P1 morgon« den 10 augusti.
Min och Etik- och ansvarsrådets åsikt är att det ur etisk synpunkt borde genomföras manlig omskärelse endast på beslutskapabla, helst myndiga, individer. Jag säger detta vid två tillfällen i början och slutet av det korta samtalet.
Jag säger också att ingreppet, som framför allt görs av kulturella och religiösa skäl, är förenat med obehag och att komplikationer – även mycket allvarliga – har förekommit. Den lagstiftning som funnits sedan 2001 ger barnet veto mot att genomgå omskärelse, något som jag beskriver som orealistiskt när det gäller 8 dagar gamla eller mycket unga pojkar.

Socialstyrelsen har i en rapport uppmärksammat att många omskärelser sker utanför sjukvårdens tillsyn och kontroll, vilket sannolikt ökar riskerna för barnen. Man föreslår därför att möjligheterna att genomgå omskärelse inom sjukvården ökar. Jag instämmer i detta endast för att på så sätt öka säkerheten för barnen.
Att felaktigt påstå att någon har åsikter som man sedan kraftfullt opponerar mot är visserligen en vanlig men ändå oärlig och trist debattmetod. I detta fall kan den som själv vill kontrollera vad som sades. Programmet finns tillgängligt för avlyssning på SRs webbplats http://www.sr.se . Jag önskar att Hammarskjöld hade gjort detta innan han började svinga sin demagogiska klubba.