Berndt Eckerberg skriver i sin replik till Läkemedelsverket i LT nr 40/2008 att han »tvingats tipsa föräldrar om att man skaffa det [melatonin] via nätet«.
Att som verksam inom hälso- och sjukvården rekommendera inköp av läkemedel på Internet, oavsett vilket läkemedel det gäller, är att utsätta patienterna för allvarliga hälsorisker. Preparat inköpta på nätet kan innehålla helt andra substanser än vad man beställt. I värsta fall kan det ha deletära effekter för patienten. Preparaten kan också innehålla en högre dos aktiv substans än den avsedda eller ingen aktiv substans över huvud taget. Det melatonin som tidigare förskrivits på licens är ett melatoninpreparat med känt innehåll. Även i dagsläget beviljas licens för melatonin i denna form om särskilda skäl föreligger enligt licensmotiveringen.

Näthandeln med läkemedel ökar explosionsartat. Hälften av de läkemedel som säljs av oseriösa sajter på nätet bedöms vara förfalskade. Läkemedelsverket har därför fått i uppdrag av regeringen att informera allmänheten om riskerna med att köpa läkemedel på internetsajter. Den informationskampanj som Läkemedelsverket påbörjar inom kort och som ska pågå under tre år har till syfte att göra allmänheten medveten om vad som ligger bakom försäljningen av läkemedel på oseriösa internetsajter och de risker som är förknippade med denna handel. Läkemedelsverket uppmanar all hälso- och sjukvårdspersonal att från och med den 13 oktober gå in på http://www.crimemedicine.com för att ta del av informationen om denna folkhälsofråga.