Rubriken innehåller en grov anklagelse. Det finns emellertid fog för den. Jag har mer än 35 års verksamhet som kirurg och behandlar nästan uteslutande svårt sjuka människor, företrädesvis med cancer i mag– tarmkanalen och inflammatorisk tarmsjukdom. Under tidigare år har det nästan ald-rig hänt att jag fått tillbaka ett intyg för komplettering och definitivt aldrig då det rört sig om just svårt sjuka människor.

Nu har emellertid någonting hänt! Jag har nyligen fått två intyg återsända med begäran om komplettering och ett svar som ska skickas till »Försäkringskassans inläsningscentral 839 88 Östersund«, dvs en adress, ingen person!?
I det ena fallet hänvisas till » http://www.forsakringskassan.se « och »0771-524524«. Upplysningen är meningslös då webbplatsen är allmänt hållen med information som i huvudsak riktar sig till den sjuke och till arbetsgivare. Telefonnumret går till en telefonsvarare, som uppger ett stort antal val utan relevans.
I det andra fallet finns visserligen en person, ja, till och med ett telefonnummer angivet, dock aldrig någon som svarar!

Detta är naturligvis utomordentligt allvarligt. Vad är det nu som Försäkringskassan inte är nöjd med beträffande mina intyg? Jo, man anser att det inte räcker att under »status, objektiva undersökningsfynd (funktionsnedsättning)« skriva att patienten är proktokolektomerad och försedd med ileostomi. Under rubriken »Hur begränsar sjukdomen patientens förmåga/aktivitet på individnivå?« vill man ha ytterligare upplysningar förutom dem jag angivit; stomiskötsel, sårskötsel samt smärtor.

Okunnigheten bland handläggare på Försäkringskassan torde vara monumental om man inte har klart för sig att om tjocktarm inklusive ändtarm avlägsnats och patienten försetts med ileostomi (påse på magen) så innebär detta en total avsaknad av arbetsförmåga oavsett vilket arbete man har. Försäkringskassan hänvisar i sin skrivelse till av Socialstyrelsen utfärdat försäkringsmedicinskt stöd på dess hemsida men där står inget om patienter som opererats för sin sjukdom. Varför då denna hänvisning?
Vidare avslutar man brevet med följande sentens: »Försäkringskassan har skickat en kopia av den här skrivelsen till patienten för kännedom«. Varför? Är det för att jag, som intygsskrivande doktor, ska utpekas som bov och den som orsakar att patienten inte får sin rättmätiga sjukpenning?

Här är något fundamentalt fel. Jag accepterar inte att svenska myndigheter trakasserar sina medborgare. Försäkringskassans chef har nyligen tagit sitt ansvar och lämnat sin tjänst. Socialförsäkringsministern borde följa hans exempel. Läkarförbundet bör snarast ta tag i denna angelägna fråga.