I takt med att allt går snabbare och snabbare, eller kanske snarare upplevs gå snabbare och snabbare, blir det långsamma en lyx. Att stanna upp och tänka efter. Att få en stund för sig själv med sina egna tankar. Att tillsammans med en patient reflektera över något som för oss närmare varandra. Något som skapar samförstånd. Något som ökar samhörigheten. Något som ökar förtroendet och som därmed ökar följsamheten till behandlingen. Ska det vara en lyx? Eller ska det vara en självklarhet?
Vad vill vi uppnå? Går det att uppnå utan att låta samtalet ta tid? Kan skattningsskalor ersätta den personliga kontakten när man vill bedöma och förhindra suicid? Hur hjälper man en person som mår dåligt?

Jag har inte svaren. Socialstyrelsen och Landstinget ger svaren. Långt ifrån en sokratisk dialog lär vi oss vad vi måste göra. Vad som krävs av oss i form av dokumentation. Vad som krävs av oss i form av produktion. Hur räknar man vinst i omvårdnad? Hur bedömer man om ett samtal är effektivt?
Är det så självklart att vi ska vara inkännande och hänsynsfulla att det inte behöver nämnas? Räknar man med att de som är kliniskt aktiva ska ta mer ansvar än vad direktiven gör? Ta mer ansvar än vad den ekonomiska styrningen gör? Vi kanske är så kloka. Vi kanske är så ansvarstagande. Får vi beröm då? Får vi höra att vi är duktiga och har gjort ett bra jobb? Vem lämnar referenser när vi söker arbete? Är det de som vi har tagit hand om?

Trots en ekonomisk kris borde vi i Sverige idag ha råd med »slow medicine«. Vi borde kunna unna oss själva som befolkning en närvaro i kontakten mellan vårdgivare och patienter. Vi borde kunna prioritera något av det viktigaste som finns i livet, kontakten med våra medmänniskor. Det borde inte vara upp till den enskilda behandlaren att skapa denna tid.
De medborgare som inte upplever att de har tid att stanna upp och reflektera kan erbjudas en »drive thru« med prover och snabba svar. Sedan kan de Googla efter åtgärder som de behöver vidta för att förbättra sina förutsättningar till att fortsätta stressa så länge som möjligt.