Redan 2001 påpekade jag i Läkartidningen [1] att man i alla anvisningar från blodtrycksexpertis för hur man rutinmässigt ska mäta blodtrycket slår fast att det ska mätas i sittande [2-4]. I de flesta av dessa dokument står inte ens angivet liggande som ett alternativ till sittande! I praktiskt taget alla de stora blodtrycksstudierna bygger resultaten på blodtrycket mätt i sittande. Trots detta har jag den senaste tiden träffat flera patienter som trots protester blivit ombedda att lägga sig vid blodtrycksmätningen.

Varför är det så viktigt att mäta blodtrycket i sittande? Orsaken till att man anser det viktigt att som rutin mäta blodtrycket i sittande är att man då kan förhindra att patienter med så kallad pseudohypertoni eller någon form av ortostatism felaktigt tolkas som hypertoniker [1, 4]. Dessa patienter har nämligen i liggande ställning ofta ett »falskt« för högt blodtryck, och om de felaktigt behandlas med blodtryckssänkande medel kan detta leda till yrsel, svimning och i värsta fall svåra fallskador [1].
Då experter på senare år också förordar att man även hos äldre patienter bör sänka blodtrycket till nivåer på ≤130/80 mmHg blir det alltmer angeläget att verkligen försäkra sig om att dessa äldre personer verkligen har en essentiell hypertoni innan de behandlas med blodtryckssänkande mediciner.
Jag beskrev i min tidigare artikel två tankeväckande fall där patienter med postural hypotension felaktigt behandlats som hypertoniker med allvarliga komplikationer som följd [1]. Nu har jag på det senaste året haft ytterligare ett par äldre personer med postural hypotension som felaktigt behandlats med blodtryckssänkande medicin.

Hur ska då blodtrycket mätas? I ett av de senaste numren av New England Journal of Medicine [3] publicerades en utmärkt artikel och video om hur en korrekt blodtrycksmätning ska ske, och där talas överhuvudtaget inte om någon annan ställning än sittande! I den i artikeln refererade översikten av Picker­ing et al [4] påpekas också att man hos äldre bör ta blodtrycket även i stående för att ytterligare försäkra sig om att personen inte har postural hypotension eller ortostatism.
Dessa bägge publikationer är utmärkta och ger en utomordentlig genomgång av hur blodtryck ska mätas och de olika detaljer man måste ta hänsyn till för att rätt kunna värdera de blodtrycksvärden som man registrerar.

Slutsatsen blir att blodtrycket rutinmässigt alltid ska mätas i sittande ställning och i ett så avslappat tillstånd som möjligt. Exakt hur detta ska gå till beskrivs föredömligt i de refererade artiklarna [1-6]. Låt oss hoppas att den svenska vårdpersonalen nu kan ta detta till sig så att standardiserad blodtrycksmätning i Sverige sker på samma sätt som i den övriga industrialiserade världen!
Det vore också värdefullt att få kommentarer från svenska ledande blodtrycksexperter till dessa synpunkter.