Mikael Hasselgren efterlyser i Läkartidningen 41/2009 (sidorna 2588-9) stöd från facket för startandet av en läkarutbildning i Örebro.

Medicine studerandes förbund (MSF) anser att dimensioneringen av läkarutbildningen bör motsvara Sveriges behov av läkare. Vi välkomnar alla initiativ för att möjliggöra en utökning av antalet utbildningsplatser för läkare med bibehållen och eftersträvat förbättrad kvalitet, såväl av den teoretiska som av den praktiska utbildningen.
Bedömningen av ansökan gör dock inte vi utan Högskoleverket (HSV). Vi vill även påtala att studenter från läkarutbildningarna vid Linköpings och Uppsala universitet är placerade i Örebro och i den region ansökan inbegriper. Detta bör beaktas såväl i ansökan som vid bedömningen av denna, då det har betydelse för den kliniska utbildningskvaliteten.
Örebros ansökan om en egen läkarutbildning har hittills inte blivit godkänd av HSV. Huruvida KI blir knappt godkänt eller inte hör inte till frågan. Detta handlar om Örebros kompetenser och möjligheter och inget annat. Ett huvudkrav från MSF:s sida är att Örebro uppfyller de kriterier som HSV ställer och blir godkänt att bedriva grundutbildning. Här litar vi till att HSV kan göra en god bedömning med den erfarenhet det har av bedömning av utbildningar.

Att Örebros sjukhus skulle vara näst intill kandidattomt stämmer inte. I dag har cirka 150 studenter från Linköping och Uppsala kliniska placeringar där samt i den region som är tänkt att tillhöra Örebros läkarutbildning. MSF har frågat vad man tänkt göra med dessa studenter men har från Örebros håll varje gång mötts av svaret »det är inte vårt problem«. Ansvarslöst, enligt vår mening. Vill de ha vårt stöd får de ta den frågan och dessa studenters oro på allvar.

Hasselgren påpekar att man regionaliserar utbildningarna mer och mer, bland annat i Umeå. Här har han uppenbarligen inte tagit del av debatten. MSF har hela tiden påpekat vikten av att denna regionalisering sker med försiktighet och att regionsjukhusen har god anknytning till akademin. Vi vill inte att de studenter som placeras på regionsjukhus ska gå miste om viktig akademisk kunskap, vilket är något som måste bevakas.
Vidare föredrar Hasselgren studenter som läst i Sverige framför dem som har läst i utlandet. Detta bottnar, enligt min mening, i okunskap om vad de utlandsstuderande kan och vad de har för kompetens. Här anser vi att det är viktigare med kunskap än okunskap. Därför bistår MSF och vår utlandssektion MSF Utland Sveriges Kommuner och Landsting) med kursplaner för att just öka kunskapen kring dessa studenter och deras kompetenser. Utöver detta pågår diskussion om att erbjuda dessa studenter sommarpraktikplatser, utländska universitet gör studiebesök i Sverige för att anpassa sina utbildningar efter våra förutsättningar, och MSF trycker på värdet av individuellt anpassad introduktion av studenterna i vården när de kommer tillbaka, ett ansvar som ligger på arbetsgivarna.

Innan Hasselgren får stöd från MSF:s håll bör Örebro:
1. Uppfylla de krav som HSV ställer och bli godkänt att bedriva grundutbildning.
2. Ta vår fråga om vad som händer med de studenter som redan har praktik i Örebro och dess region och deras oro på allvar.